Направо към съдържанието

Руски университет на дружбата на народите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Руски университет за дружба на народите
Российский университет дружбы народов
ДевизScientia unescamus (Със знанието се обединяваме)
Основан5 февруари 1960
ВидДържавен
РекторЯстребов, Олег Александрович
Студентиповече от 25 000
МестоположениеМосква,  Русия
ЧленствоМеждународна асоциация на университетите
Сайтwww.rudn.ru
Карта Местоположение
Руски университет за дружба на народите в Общомедия

Руският университет на дружбата на народите (на руски: Российский университет дружбы народов) – един от водещите[1] университети в Русия, притежаващ статус на университет на федерално ниво. Основан с постановление на Съвета на министрите на СССР на 5 февруари 1960, като през периода 1961 – 1992 носи името на бореца за свобода Патрис Лумумба.

Особеност на РУДН се явява неговата интернационална среда; сред студентите, аспирантите и стажантите има представители на 450 националности и народности от повече от 146 страни в света. В учебните групи и стаите на общежитията се съблюдава принцип на интернационалността – заедно живеят и учат представители на различни страни и народи, чийто брой е около 28 хиляди студенти, аспиранти, ординатори и стажанти.

История[редактиране | редактиране на кода]

Решение за създаване в СССР на интернационален Университет на дружбата на народите е продиктувано от нуждата да се окаже културна помощ на страните, освободили се от колониална зависимост в периода 1950 – 1960 г. за подготовка на високо квалифицирани национални кадри за страните от Азия, Африка и Латинска Америка и възпитание в дух на дружба между нациите. Освен това университетът дава възможност на младежи от по-бедните семейства да получат образование.

Приемът на студенти се осъществява чрез обществени организации и правителствени учреждения, а впоследствие – през посолствата и консулствата на СССР.Учебните занятия в УДН започват през 1960 г. в подготвителния факултет, през 1961 г. се откриват и останалите факултети. На 5 февруари 1992 правителството на Руската федерация преименува УДН „Патрис Лулумба“ на Руски университет на дружбата на народите.

Кампус[редактиране | редактиране на кода]

Студентските общежития на РУДН

Общежитията на РУДН (на руски Студгородок) се намират на улица „Миклухо-Маклай“, в корпусите на които живеят повече от 7 хиляди студенти и аспиранти. Общежитията на университета са признати за най-добрите през 2011 по резултатите от конкурса „Нашият студентски дом“, организиран от Департамента за семейна и младежка политика на град Москва[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.interfax-russia.ru
  2. news.mail.ru, архив на оригинала от 30 януари 2013, https://web.archive.org/web/20130130151148/http://news.mail.ru/economics/7457316/, посетен на 30 януари 2013