Дан Харингтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дан Харингтън
Dan Harrington
покер играч
Роден
6 декември 1945 г. (78 г.)

Националност САЩ
Семейство

Уебсайтwww.danharringtonpoker.com
Дан Харингтън в Общомедия

Дан Харингтън (на английски: Dan Harrington) е професионален покер играч от САЩ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 6 декември 1945 г. в Кеймбридж, щата Масачузетс, САЩ. Притежава 2 гривни от Световните серии по покер (WSOP), едната от които е от победа в Основния турнир през 1995 г. Натрупаното му състояние от турнирните печалби възлиза на над 6 млн. долара. Сам измисля прозвището си 'Action Dan' (Активният Дан), въпреки че е известен като предпазлив и консервативен играч.

Освен в покера, Дан Харингтън става световен шампион по табла през 1981 г., както и виден шахматен майстор.

Работил е като юрист, търгувал е с акции и недвижими имоти, притежава финансова компания.[1]

Покер кариера[редактиране | редактиране на кода]

Започва да участва в сериозни покер турнири от 1986 г., като още на следващата година завършва на 6-о място в Основното събитие в Световните покер серии (World Series of Poker).

1995 г. е изключително печеливша за играча. Тогава спечелва 2 турнира в Световните покер серии, в това число и Основното събитие (Main Event) в WSOP, и взема $1 000 000.

През 2003 г. заема 3-то място на финалната маса в Основното събитие на Сетовните покер серии и взима $650 000, а през 2004 г. става 4-ти, добавяйки още $1 500 000 към печалбата си. Така Харингтън е 4 пъти сред победителите на финалната маса на Основното събитие за покер играчи.

През 2007 г. Дан Харингтън става първи в Световния покер турнир „Легендите в покера“ (WPT Legends of Poker), което му носи $1 634 865. В света има само 5 играчи, успели да спечелят както Основното събитие в Световните покер серии (Main Event WSOP), така и Световния покер тур (WPT).[2]

На 19 октомври 2010 официално се обявява включването на Дан Харингтън в Залата на покер славата (Poker Hall of Fame). Церемонията се извършва на 8 ноември 2010 г. в Лас Вегас.

Автор на най-добрите покер книги[редактиране | редактиране на кода]

Дан Харингтън е написал 3 много популярни книги за турнирния покер, 2 за кеш игрите без лимити и 1 за онлайн кеш игри без лимити. Книгите му „Harrington on Cash Games“ и „Harrington on Hold'em“ се считат за едни от най-добрите пособия по покер. В „Harrington on Hold'em“, във втория том „Endgame“ се говори за така наречената Зонова система на турнирите, в която покер турнирът се разделя на 5 отделни зони според размера на стака, сравнен с блайндовете[3]. Всяка зона се намира в пряка връзка с играта и стратегията се променя в зависимост от това в коя зона се намира играчът.

Издадени книги[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]