Двойната Лотхен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Двойната Лотхен“
Das doppelte Lottchen
Автор Ерих Кестнер
Първо издание 1949 г.
Германия
Оригинален език немски
Вид роман

Преводач Владимир Мусаков

„Двойната Лотхен“ (на немски: Das doppelte Lottchen) е роман за деца на Ерих Кестнер от 1949 г. Романът е многократно екранизиран, като най-известните филмови адаптации са „Капан за родители“ от 1961 г. и едноименният римейк от 1998 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Две деветгодишни момичета – буйната Луиза от Виена и скромната, послушна Лоте от Мюнхен се срещат на летен лагер. Луиза е с дълги буйни къдрави коси, а Лоте — с плитки, но това е единствената разлика във външния им вид. Те никога не са се срещали преди, но скоро откриват, че са еднояйчни близначки. Родителите им са се развели и всеки е взел по едно от момичетата. Двете близначки решават да разменят местата си след лятото, така че Лоте да се запознае с баща им, а Луиза – с майка им. Те променят прическите си и Луиза заминава за Мюнхен, а Лоте – за Виена.

Макар че възрастните са изненадани от промените у всяко от момичетата („Лоте“ изведнъж е забравила да готви и започва да има проблеми в училище, „Луиза“ вече не обича любимото си ядене и става примерна ученичка), никой не подозира за размяната.

Когато Лоте (на мястото на Луиза) открива, че баща им обмисля да се ожени отново, тя се разболява и престава да пише на сестра си в Мюнхен.

Междувременно майката на Лоте попада на снимка с двете момичета, направена по време на летния лагер. Тя бързо се досеща какво е станало и Луиза ѝ разказва цялата история. Майката се обажда на бащата във Виена, за да му съобщи наученото и да попита защо Лоте е спряла да пише. Когато тя разбира, че дъщеря ѝ (Лоте) е болна, двете с Луиза заминават веднага за Виена, за да са с нея.

На рождения ден на момичетата, близначките и родителите им все още са заедно във Виена. Луиза и Лоте казват на родителите си, че няма да има нужда вече да им подаряват подаръци за рождените им дни, стига никога да не се налага да се разделят. Майката и бащата разговарят и осъзнавайки, че все още се обичат, решават да се оженят отново.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lottie and Lisa“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.