Дева Мария - Майка на святата надежда (Бърдарски геран)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Дева Мария – Майка на святата надежда“
Немска църква
Немска църква
Карта Местоположение в Бърдарски Геран
Вид на храмаримокатолическа църква
Страна България
Населено мястоБърдарски геран
РелигияРимокатолицизъм
ЕпархияНикополска
Изграждане1929 г.
СтатутНедействащ

„Дева Мария – Майка на святата надежда“ е християнска църква във Бърдарски геран, Северна България, част от Никополската епархия на Римокатолическата църква. Църквата е била енорийски храм на немската енория в селото.

История на енорията[редактиране | редактиране на кода]

Немците идват в село Бърдарски геран заедно с банатските българи и са от групата на т.нар. „шваби“, които са доста многобройни в Банат по това време. Първите заселници се откриват в Бърдарски геран още през април 1893 г., когато идват семействата на Хайнрих Рус, Яков Бекер, Петер Гейл, Йохан Вингеронг и един свещеник. Те не идват по спогодбата, по която се преселват банатските българи, но получават също толкова земя, а вече добре съжителствали с българите в Банат.[1]

Банатските българи, които са земеделци, имали нужда от занаятчии, каквито сред немците се срещали по-често, макар и те да били главно земеделци. През август същата година идват още семейства, а през следващата година броят на семействата нараства на 95. И те, като банатските българи, се стремят да се заселят така, че да не се смесват с другите – отделят се в източния край на селото, но ползват същите храм и училище, които се посещават и от българите. През 1936 г. немците вече съставляват 11 % от населението на селото.[1]

По време на Втората световна война почти всички банатски немци са преселени обратно в Германия с което енорията престава да съществува.

На 18 септември 2021 г. пред стените на църква, епископ Страхил Каваленов отслужва специална литургия за възобновяването на изоставения и полуразрушен храм[2].

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Тържественото освещаване на храма се извършва на 2 юли 1929 г.[1] Храмът се намира се в двора на бившия манастир на бенедиктинките заедно със старата манастирска сграда и сградата на бившето немско училище.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]