Денят на свободата: Нашият Вермахт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ден на свободата! – Нашият Вермахт
Tag der Freiheit! – Unsere Wehrmacht
РежисьориЛени Рифенщал
ПродуцентиЛени Рифенщал
СценаристиЛени Рифенщал
В ролитеАдолф Хитлер,
Херман Гьоринг
МузикаПетер Кройдер
МонтажЛени Рифенщал
РазпространителИмперско министерство на народното просвещение и пропагандата
Премиера1935
Времетраене28 мин
Страна Третия Райх
Езикнемски
Външни препратки
IMDb Allmovie

Ден на свободата! – Нашият Вермахт (на немски: Tag der Freiheit! – Unsere Wehrmacht) е пропаганден документален филм на Лени Рифенщал.

Посветен е на Седмия конгрес на NSDAP провел се от 10-и до 16 септември 1935 г. в Нюрнберг на който са приети Нюрнбергските закони. Това е третият последен филм от документалната трилогия посветена на партията и предпоследния от цялата тетралогията преди знаменитата Олимпия.

В центъра на пропагандния филм са възстановените въоръжени сили след излизането на Германия от ОН и след денонсирането от страната на Версайския договор. Първата прожекция е в края на декември 1935 г. в канцлерството на Райха в Берлин, а официалната премиера е на 30 декември 1935 г. в Уфа-Паласт в Берлин. От общо от 17 хил. метра кинолента, режисьорката използва 760 метра за 28-минутен филм, който е и най-краткия от цялата серия. През 20 век дълго време се счита, че филмът е загубен преди отново да се появи в началото на 70-те години на 20 век във филмовите архиви на САЩ и СССР.

Инициатор на продукцията е генерал Валтер фон Райхенау, който отправя предложение за това до Рифенщал. Лентата показва маневри на Вермахта на полето край Нюрнберг, дирижабли, танкове, самолети в небето, като за снимките са привлечени над 14 хил. войници от всички родове войски. Символичният финал на филма е една ескадрила, която изрисува в небето свастика. Въпреки кратката си продължителност, този филм съдържа най-дългата реч на Адолф Хитлер в цялата трилогия. Фюрерът заявява, че армията служи само за гарантиране на мира. Лентата отразява и реч на райхсмаршал Херман Гьоринг на „конгреса на свободата“ който приема Нюрнбергските расови закони („Закона за защита на германската кръв и германската чест“). На конгреса тържествено е обявено, че евреите губят всички граждански права (в съответствие с 25-те точки) – и политически, и икономически, като са изключени и от културния живот в Райха.

Източници и литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Kinkel, Lutz: Die Scheinwerferin. Leni Riefenstahl und das „Dritte Reich“. Hamburg/Wien 2002.
  • Trimborn, Jürgen: Riefenstahl: Eine deutsche Karriere. Berlin 2003.
  • Rother, Rainer: Leni Riefenstahl. Die Verführung des Talents. Berlin 2000.