Лени Рифенщал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бе́рта Хе́лена Ама́лия Ри́фенщал
немска кинорежисьорка
Бе́рта Хе́лена Ама́лия Ри́фенщал 
Родена: 22 август 1902 г.
Починала: 8 септември 2003 г. (101 г.)
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Ле́ни Рифенщал (на немски: Leni Riefenstahl) е псевдоним на Бе́рта Хе́лена Ама́лия Ри́фенщал (на немски: Berta Helene Amalie Riefenstahl) - немска балетиска, актриса, режисьорка и фотографка. Лени Рифенщал е една от най-колоритните и забележителни кинотворци и хора на изкуството на 20 век. Спорна и противоречива фигура според други. Авторка на два от най-известните документални филми за Третия Райх, тя е считана за безспорна майсторка в документалния жанр на седмото изкуство.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Произхождайки от семейство на кинотворци, още от малка е въвлечена към каузата на изкуството. Родена и израсла в Германската империя, тя се формира под влияние на времето си. След идване на НСДАП на власт, в разцвета на творческите си сили, заснема два документални киношедьовъра - "Триумфът на волята" и "Олимпия", последния посветен на провелите с в Берлин през 1936 година Олимпийски игри (последните преди Втората световна война).

От "Осанна" до "Разпни го"[редактиране | редактиране на кода]

Получила достойна оценка и признание като творец още в "христова възраст", след загубата на Германия във Втората световна война е подложена на преследване и репресии. Въпреки всичко никога не се отрича от творчеството си. След войната срещу нея са образувани няколко съдебни процеса с обвинения в използването на принудителен труд от цигани за заснемането на част от кинолентите ѝ.

Оценки[редактиране | редактиране на кода]

По времето на Райха е наричана "талант, който се появява веднъж на хилядолетие", а след победата на съюзниците - "кучката на Хитлер" (заради документалните ѝ филми за Третия Райх).

По неин адрес след войната се изсипва огромно количество клевети, лъжи и измишльотини (особено в родната ѝ Германия), но тя за разлика от редица други "творци" никога не се отрича и не предава изкуството на "бесовете".

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

По време на войната се запознава с Петер Якоб (1940) и сключва граждански брак с мъжа на своя живот на 21 март 1944 г. в Кицбюел. Не оставяйки поколение умира на преклонните 101 години в родната Бавария. През целия си живот до смъртта си остава жизнена и дейна, изцяло посветена на спорта, изкуството и отдавайки изцяло енергията си на достойната екзистенциална кауза за борба срещу расизма. Лени Рифенщал умира през 21 век, до голяма степен неразбирана в епохата на и след Студената война.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]