Дерма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Напречен разрез на кожа под микроскоп.

Дерма (dermis) или същинска кожа се нарича слоят кожа под епидермиса, който се състои от съединителна тъкан и смекчава въздействието на натиск и опън върху тялото. Дермата е здраво свързана с епидермиса чрез базална мембрана. В нея има много нервни окончания, които осигуряват усещанията за допир и топлина. Дермата съдържа космени торбички, потни жлези, мастни жлези, апокринни жлези и кръвоносни съдове. Структурни елементи на дермата са колаген и еластични влакна.[1] Кръвоносните съдове в дермата осигуряват храненето и изхвърлянето на отпадъците на клетките както на дермата, така и на основния слой на епидермиса.

Разположените в дермата еластични влакна определят здравината и еластичността на кожата. Под епидермиса дермата е неравна и образува множество папили, които навлизат в него. Най-големи и най-гъсто разположени са папилите по кожата на пръстите, дланите и стъпалата, въз основа на което се оформя рисунъкът, строго специфичен за всеки човек. Дермата се дели на два слоя – дълбок мрежест и повърхностен папиларен слой.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Marks, James G; Miller, Jeffery (2006). Lookingbill and Marks' Principles of Dermatology (4th ed.). Elsevier Inc. с. 8 – 9. ISBN 1-4160-3185-5.