Деърдевил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за супергероя. За филма от 2003 г. вижте Дявол на доброто. За сериала от 2015 г. вижте Деърдевил (сериал).

Деърдевил
История
ИздателМарвел Комикс
Дебют„Деърдевил“ бр. 1 (април 1964)
Създаден отСтан Лий и Бил Евърет
Характеристики
Алтер егоМатю Майкъл „Мат“ Мърдок
ПсевдонимЧовека без страх, ДД, Аления смелчага, Майкъл „Майк“ Мърдок, Рогоглавеца, Червения
Участие в екипиЩ.И.Т., The Chaste, Защитниците, Рицарите на Марвел
СпособностиСвръхчовешки сетива, звуково-сетивен радар, експертен акробат, умел боец
Деърдевил в Общомедия

Деърдевил, още познат като Дръзкия дявол или Дявола на доброто (на английски: Daredevil) е измислен супергерой от вселената на Марвел Комикс. Създаден от писателя-издател Стан Лий и художника Бил Евърет, с принос от страна на Джак Кърби. Това е един от малкото супергерои с недъг - ослепял в инцидент с радиоактивно вещество като малък (въпреки че останалите му сетива биват драстично повишени и той придобива „сетивен радар“ позволяващ му да определи заобикалящата го среда). Цивилната му самоличност е Мат Мърдок, преуспял адвокат. Първата поява на героя е в „Деърдевил“ бр. 1 през 1964 г.

Въпреки че върху „Деърдевил“ са работили много легендарни комикс художници – Еверет, Кърби, Уоли Уд, Джон Ромита ср. и Джийн Колан, единствено влиятелната намеса на Франк Милър в поредицата от късните 70 г. до началото на 80-те на миналия век е най-добре запомнена, утвърждавайки героя като известна и индивидуална част от Вселената на Марвел. „Деърдевил“ също така е адаптиран към различни типове друга медия, включително игрален филм, излязъл през 2003 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]