Марвел Комикс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Марвел Комикс
Основана 1939 г. от Мартин Гудман под името Таймли Комикс
Седалище град Ню Йорк, Пето авеню 417, Ню Йорк, САЩ
Продукти Комикси
Уебсайт marvel.com
Марвел Комикс в Общомедия

Марвел Комикс (на английски: Marvel Comics) е популярното наименование на американската компания „Marvel Publishing“, която издава комикси и продукти, свързани с изданията им. Компанията е притежавана от „Marvel Entertainment“, която пък е филиал на „The Walt Disney Company.“

Марвел притежава едни от най-популярните комикс герои в целия свят, сред които Спайдърмен, Железния Човек, Х-Мен, Върколака, Хълк, Фантастичната Четворка, Капитан Америка, Деърдевил, Наказателя, Призрачния Ездач, Доктор Стрейндж и други. Повечето от героите на Марвел са част от главната Вселена на Марвел, която ги поставя в градове от истинската реалност като Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго.

Клонът за издаване на комикси на компанията е основан през 1939 г. под името Таймли Комикс и е бил известен главно като Атлас Комикс (на английски: Atlas Comics) през 50-те години на 20 век. Модерното въплъщение на Марвел датира от ранните 60 години на 20 век, със създаването на „Фантастичната четворка“ и други заглавия за супергерои, създадени от Стан Лий, Джак Кърби, Стив Дитко и други известни личности. Оттогава Марвел се е превърнал в един от най-големите издатели на американски комикси, заедно с ДиСи Комикс.

На 31 декември, 2009 „The Walt Disney Company“ купува „Marvel Entertainment“ за 4.24 милиарда долара.

История[редактиране | редактиране на кода]

Таймли Комикс – 40-те години[редактиране | редактиране на кода]

Компанията „Марвел Комикс“ е основана под името „Таймли Комикс“ през 1939 от Мартин Гудман, който преди това постига голям успех като издател на научно-фантастични и уестърн комикси, защото постоянно следи какво се купува най-много на пазара и издава на свой ред подобни истории. Той е вписан като редактор и мениджър на „Таймли“, а Ейбрахам Гудман се води официалният издател. Първата им публикация през 1939 е „Марвел Комикс“, която след първи брой променя името си на „Марвел Мистъри Комикс“ и остава с това име до брой 92 през 1949. Поради огромният успех на Супермен и другите супергерои на „ДиСи Комикс“, Гудман решава главните истроии в неговата поредица също да бъдат за подобни герои. Той наема художници от неуспялото издателство „Фънис“, сред които Карл Бъргос и Бил Евърет. Последните двама създават съответно андроидът Човека факла, послужил за първоизточник на Джони Сторм от Фантастичната четворка, и принц Намор, Подводния, който остава до ден днешен като основен герой във Вселената на Марвел. През 1941, когато САЩ се включва във Втората Световна Война срещу Нацистка Германия, „Таймли“ започва да издава поредицата „Капитан Америка Комикс“, създадена от редактора Джо Саймън и художника-легенда Джак Кърби. Този комикс разказва за супервойникът Капитан Америка, който се бори срещу нацистите. Целта на този комикс е да повдигне патриотичния дух и се превръща в голям хит. „Таймли“ създава още много герои, но никой от тях не успява да стигне да успеха на гореспоменатите.

Атлас Комикс – 50-те години[редактиране | редактиране на кода]

През 50-те години на 20 век интересът към супергероите спада. Таймли променят името си на „Атлас Комикс“ и се насочват към комикси за ужаси и мистерия, най-популярните от които „Странни истории“, „Пътуване из мистерията“, „Истории с напрежение“, „Истории за удивителното“ и „Изумителна фантазия“. Тъй като „Комиксовият кодекс“ от 1954 г. забранява прекалено страшни истории и чудовища всички тези поредици получават слаб интерес. Атлас издава и няколко уестърн поредици, както и момичешкия комикс „Моделът Мили“. Направени са и няколко опита да се издават нови комикси за старите супергерои, но всички те посрещат неуспех.

Класическата Ера на Марвел – 60-те години[редактиране | редактиране на кода]

През 1961 Атлас променя името си на „Марвел Комикс“. Същата година редакторът на издателството Стан Лий, който бил и писател на основната част от поредиците, решил да опита нещо различно. Той забелязал, че компанията ДиСи Комикс се радва на големи продажби на новата им поредица „Лигата на Справедливостта“, комикс за отбор от супергерои. Стан Лий решил да опита нещо подобно за Марвел, но въвел и нещо много различно и новаторско – супергерои, които живеят и действат като истински хора. Дотогава супергероите били идеализирани и нямали проблемите на истинските хора. Тази тенденция била променена когато Стан Лий заедно с художника Джак Кърби създали комикса „Фантастичната четворка“ – история за четирима изследователи, които в следствие на облъчване с космически лъчи получават суперсили и се превръщат в супергерои. Различното било, че тези герои се сблъсквали с проблеми на истински хора: карали се помежду си, получавали обществено неодобрение и дори били гонени от дома си заради неплатени данъци. Успехът на „Фантастичната четворка“ бил толкова голям, че Марвел решили да се завърнат към супергероите. Стан Лий създал още герои в същия стил.

Следващата година всички комикси за чудовища и мистерии представили по един супергерой, създаден от Стан Лий: „Пътуване из мистерията“ – Тор, богът на гръмотевиците; „Истории за удивително“ – Ант-Мен , ученият Хенри Пим, който изобретява технология за смаляване и за комуникация с мравки; „Странни истории“ – Човека факла от Фантастичната четворка; „Истории с напрежение“ – Железния човек, милиардер с високотехнологична броня; а „Изумителна фантазия“ – Спайдър-Мен, ученикът, който инцидентно получава суперсили и се превръща в идола на няколко поколения. Същата година била пусната и поредицата „Невероятния Хълк“ – комикс за ядрения физик Брус Бенър, който в следствие на ядрен взрив се превръща в чудовище, но този комикс бил спрян след брой 6, тъй като издателството нямало достатъчно средства да го поддържа. „Изумителна фантазия“ също била спряна, но Спайдър-Мен се радвал на толкова невероятен успех, че през 1963 получил нова собствена поредица, която се превърнала в най-продавания комикс на Марвел. Същата година започнали три нови комикса – „Отмъстителите“, който разказвал за група супергерои, които обединили силите си срещу злото, „Х-Мен“, разказващ за група млади мутанти, борещи се срещу злото и „Деърдевил“, представящ нов култов герой. Марвел върнали и два от старите си супергерои – Принц Намор и Капитан Америка. Хълк също бил върнат и по-късно получил отново собствен комикс. До края на 60-те години Марвел разширили значително дейността си и повечето им известни герои получили собствени хитови поредици.

Нови жанрове и нови творци – 70-те години[редактиране | редактиране на кода]

През 1971 г. "Комиксовият кодекс", който преди това силно ограничавал допустимите теми и презентации в комиксите, претърпял значителни промени като позволил по-свободно представяне на криминални истории, в това число и корумпирани персонажи, които вършат злини зад уважавани от обществото позиции, при условие че в крайна сметка биват залавяни и наказвани. Това довело до постепенна промяна към по-тъмна атмосфера в сравнение с комиксите от 60-те години и позволило на авторите да развият по-задълбочени истории и комплексни персонажи. Образът на антигероя добил популярност, най-вече в лицето на Наказателя, дебютирал през 1974 г.

Друга забележителна промяна в кодекса била допускането на класически чудовища като вампири и върколаци, които близо две десетилетия по рано-били недопустими. Това довело до завръщането на Марвел към ужасите и пускането на новите поредици "Гробницата на Дракула", където дебютирал и Блейд, ловецът на вампири, "Върколак през нощта", "Призрачен ездач", "Нещото човек" и още няколко краткотрайни поредици, а също така и нова поредица за Доктор Стрейндж, майстор на мистичните изкуства, която се радвала на много по-голям и продължителен успех от спряната поредица на Стан Лий. По същото време Стан Лий станал редактор на Марвел и започнал да пише все по-малко поредици в полза на нови млади писатели, първият от които бил Рой Томас още в края на 60-те години. Джак Кърби напуснал Марвел още през 1970 г. и подписал договор с ДС, които му дали огромна творческа свобода. Мястото на Кърби заели множество нови талантливи художници.

През 1971 г. поредицата „Х-Мен“ била спряна от Мартин Гудман поради слаб интерес, но тъй като последните няколко броя на Рой Томас се продали по-добре, няколко месеца по-късно продължили да я издават със стари истории на два месеца до 1975 г., когато Крис Клеърмонт възродил поредицата с нов екип от мутанти герои, сред които и Върколака, появил се година по-рано в „Невероятния Хълк“. Клеърмонт насочил сценария изцяло към истории за мутанти и проблемите покрай тях, което довело до създаването на едни от най-интерсните герои и истории на Марвел, изстрелвайки популярността на Х-Мен на челно място до края на следващото десетилетие.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Игрални филми[редактиране | редактиране на кода]

Премиера Филм Режисьор Бюджет
(млн. USD)
Приходи
(млн. USD)
1 август 1986 г. Патокът Хауърд Уилард Хъйк 37 38
5 октомври 1989 г. Наказателят Марк Голдблат
14 декември 1990 г. Капитан Америка Албърт Пюн
19 август 1998 г. Блейд Стивън Норингтън 45 131
22 март 2002 г. Блейд 2 Гилермо дел Торо 50 155
14 февруари 2003 г. Дявол на доброто Марк Стивън Джонсън 78 179
20 юни 2003 г. Хълк Анг Лий 137 245
16 април 2004 г. Наказателят Джонатан Хенсли 33 55
8 декември 2004 г. Блейд: Троица Дейвид Гойър 65 129
14 януари 2005 г. Електра Роб Боуман 43 57
8 юли 2005 г. Фантастичната четворка Тим Стори 100 331
15 януари 2007 г. Призрачен ездач Марк Стивън Джонсън 110 229
12 юни 2007 г. Фантастичната четворка и Сребърния сърфист Тим Стори 130 289
5 декември 2008 г. Наказателят: Военна зона Лекси Александър 35 10
17 февруари 2012 г. Призрачен ездач 2: Духът на отмъщението Марк Невелдайн и Брайън Тейлър 57 133
4 август 2015 г. Фантастичната четворка Джош Транк 120 168

Х-Мен (2000 –)[редактиране | редактиране на кода]

Премиера Филм Режисьор Бюджет
(млн. USD)
Приходи
(млн. USD)
13 юли 2000 г. Х-Мен Брайън Сингър 75 296
20 април 2003 г. Х-Мен 2 Брайън Сингър 110 408
24 май 2006 г. Х-Мен: Последният сблъсък Брет Ратнър 210 459
29 април 2009 г. Х-Мен началото: Върколак Гавин Худ 150 373
1 юни 2011 г. Х-Мен: Първа вълна Матю Вон 160 354
24 юли 2013 г. Върколака Джеймс Манголд 120 415
20 май 2014 г. Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще Брайън Сингър 200 746
12 февруари 2016 г. Дедпул Тим Милър 58
27 май 2016 г. Х-Мен: Апокалипсис Брайън Сингър

Спайдър-Мен (2002 – 2014)[редактиране | редактиране на кода]

Премиера Филм Режисьор Бюджет
(млн. USD)
Приходи
(млн. USD)
30 април 2002 г. Спайдър-Мен Сам Рейми 140 822
25 юни 2004 г. Спайдър-Мен 2 Сам Рейми 200 784
16 април 2007 г. Спайдър-Мен 3 Сам Рейми 258 891
30 юни 2012 г. Невероятният Спайдър-Мен Марк Уеб 230 758
10 април 2014 г. Невероятният Спайдър-Мен 2 Марк Уеб 255 709

Филмова поредица (2008 –)[редактиране | редактиране на кода]

Премиера Филм Режисьор Бюджет
(млн. USD)
Приходи
(млн. USD)
14 април 2008 г. Железният човек Джон Фавро 140 585
6 юни 2008 г. Невероятният Хълк Луи Летерие 150 263
26 април 2010 г. Железният човек 2 Джон Фавро 200 624
21 април 2011 г. Тор: Богът на гръмотевиците Кенет Брана 150 449
19 юли 2011 г. Капитан Америка: Първият отмъстител Джо Джонстън 140 371
11 април 2012 г. Отмъстителите Джос Уидън 220 1519
18 април 2013 г. Железният човек 3 Шейн Блек 200 1215
30 октомври 2013 г. Тор: Светът на мрака Алън Тейлър 170 645
13 март 2014 г. Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител Антъни и Джо Русо 170 714
31 юли 2014 г. Пазители на Галактиката Джеймс Гън 170 774
1 май 2015 г. Отмъстителите: Ерата на Ултрон Джос Уидън 250 1405
17 юли 2015 г. Ант-Мен Пейтън Рийд 130 519
6 май 2016 г. „Капитан Америка: Гражданска война“ Антъни и Джо Русо
4 ноември 2016 г. „Доктор Стрейндж“ Скот Дериксън
5 май 2017 г. „Пазители на Галактиката 2“ Джеймс Гън
3 ноември 2017 г. „Тор: Рагнарок“ Таика Уайтити
16 февруари 2018 г. „Черната пантера“ Райън Куглър

Игрални сериали[редактиране | редактиране на кода]

Излъчван Сериал Епизоди
1974 – 1977 „Spidey Super Stories“ 29
1977 – 1979 „The Amazing Spider-Man“ 13
1977 – 1982 „The Incredible Hulk“ 82
1978 – 1979 „Spider-Man“ 41
1997 – 1999 „Night Man“ 44
2001 – 2004 „Mutant X“ 66
2006 Блейд: Сериалът 13
от 2013 Агентите на ЩИТ
от 2015 Агент Картър
от 2015 „Powers“
от 2015 Деърдевил
от 2015 Джесика Джоунс
от 2016 Люк Кейдж

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]