Стийв Дитко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стив Дитко)
Стийв Дитко
Stephen J. (Steve) Ditko
американски създател на комикси
Роден
Починал
около 29 юни 2018 г. (90 г.)
Семейство

Уебсайт
Стийв Дитко в Общомедия

Стийв Дитко е американски писател и създател на комикси, най-известен като съавтор със Стан Лий на супергероите от вселената на Марвел КомиксСпайдър-Мен и Доктор Стрейндж.[1]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Дитко се обучава под наставничеството на художника Джери Робинсън в Училището за карикатуристи и илюстратори в град Ню Йорк. Започва своята професионална кариера през 1953 година, работейки като омастилител в студиото на Джо Саймън и Джак Кърби, където попада под влиянието на художника Морт Мескин. По това време, Дитко започва своето дълго сътрудничество с Чарлтън Комикс, където работи в жанровете на научната фантастика, ужасите и мистерията. Той също е сред създателите на супергероя Капитан Атом през 1960 година.

Дитко рисува за Атлас Комикс, предшественика от 1950-те години на Марвел Комикс. Художникът започва да допринася много за Марвел, като става един от създателите на супергероя Спайдър-Мен, който се превръща в най-важния герой на компанията. Допълнително, Дитко е сред създателите на свръхестествения герой Доктор Стрейндж и прави важни приноси към комиксите за Хълк и Железния човек. През 1966 година Дитко напуска Марвел Комикс по причини, които никога не са конкретизирани.

През 1990 г. е приет за член в Залата на славата на производителите на комикси „Джак Кърби“. През следващите почти три десетилетия, Дикто категорично отказва да бъде интервюиран или да бъде сниман.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Дитко е намерен мъртъв в апартамента си на 29 юни 2018 г. Полицията твърди, че е възможно да е починал през изминалите два дни. Причината за смъртта му на 90 години е инфаркт на миокарда, причинен от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]