Walt Disney Company

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от The Walt Disney Company)
Направо към: навигация, търсене
The Walt Disney Company
Лого на The Walt Disney Company
Основана 1923 г.
Седалище Лос Анджелис, САЩ
Служители 188 000 (2014 г.)
Продукти филми, кабелна телевизия, радио и други
The Walt Disney Company в Общомедия

The Walt Disney Company (Уолт Дисни Къмпани, Дисни) е една от най-големите и популярни американски компании за забавления.

Филмовото студио е основано през 1923 г. от Уолт Дисни и брат му Рой О. Дисни. По-късно се разраства и става известна със своите увеселителни паркове „Дисниленд“.

От 1984 of 2005 г. главен изпълнителен директор на „Disney“ е Майкъл Айзнър. След това той е заменен от Робърт Айджър, който преди това от 2000 г. е и президент на компанията. Новият директор въвежда някои промени, между които и по-силното наблягане на марките Disney World, Disney и ABC, като дори често свързвани с „Disney“ имена като „Буена виста“ са заменени. Също така, след смяната на директора „Disney“ закупува своя дългогодишен партньор „Pixar“ (студио за компютърна анимация), което вкарва в управлението на „Disney“ хора като Джон Ласитър (режисьор на наградения с „Оскар“ „Играта на играчките“) и Стив Джобс (един от основателите на „Apple“), които скоро променят политиката на компанията в някои отношения. Въпреки решението от 2004 г. дългометражните филми на „Disney“ да се снимат единствено с компютърна анимация, през 2007 г. е решено филмът „Принцесата и жабата“ да бъде заснет с нарисувана на ръка анимация. Disney закупуват и Marvel Studios.

„Walt Disney Company“ В България[редактиране | редактиране на кода]

В България „Walt Disney“ присъстват активно от началото на 1990-те, като много техни телевизионни предавания и филми са излъчени по Канал 1 на БНТ (сега БНТ 1) до 2005 г. Излъчването на техни филми продължава и днес, като през 2007, 2008 и 2009 г. анимационни и други филми на „Disney“ са излъчени по bTV („Крякаща тайфа“ и др.) и Нова телевизия („Училищен мюзикъл“ и др.). Излъчването по БНТ 1 също е възобновено през 2009 г. с филми като „Хана Монтана“ и „Приключения с Мики Маус“.

Представител за киноразпространение на „Disney“ в България е „Съни филмс“ и „Форум Филм България“, а за видеоразпространение са били „Александрагруп холдинг“ и „A+Films“.

Друга собственост на „Disney“, представена в България, е ТВ каналът Jetix, който през есента на 2009 г. е преобразуван на Disney Channel.[1]От 2014 г. на всеки 26 декември по Нова ТВ се излъчват филми на Disney. Блокът се казва „Денят на Дисни“ .

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Disney Increases Presence in Central and Eastern Europe, Launching 5 More Disney Channels, Disney/PRNewsWire, 26 май 2009 г.