Уолт Дисни Къмпани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от The Walt Disney Company)
Направо към: навигация, търсене
Уолт Дисни Къмпани (The Walt Disney Company)
Лого на Уолт Дисни Къмпани (The Walt Disney Company)
Основана 1923 г.
Седалище Лос Анджелис, САЩ
Служители 188,000 (2014 година)
Продукти филми, кабелна телевизия, радио и други
Уолт Дисни Къмпани (The Walt Disney Company) в Общомедия

Компанията „Уолт Дисни“ (на английски: The Walt Disney Company) е една от най-големите и популярни американски компании за забавления.

Филмовото студио е основано през 1923 г. от Уолт Дисни и брат му Рой О. Дисни. По-късно се разраства и става известна със своите увеселителни паркове „Дисниленд“.

От 1984 of 2005 г. главен изпълнителен директор на „Дисни“ е Майкъл Айзнър. След това той е заменен от Робърт Айджър, който преди това от 2000 г. е и президент на компанията. Новият директор въвежда някои промени, между които и по-силното наблягане на марките Disney World, Disney и ABC, като дори често свързвани с „Дисни“ имена като „Буена виста“ са заменени. Също така, след смяната на директора „Дисни“ закупува своя дългогодишен партньор „Пиксар“ (студио за компютърна анимация), което вкарва в управлението на „Дисни“ хора като Джон Ласитър (режисьор на наградения с „Оскар“ „Играта на играчките“) и Стив Джобс (един от основателите на „Епъл“), които скоро променят политиката на компанията в някои отношения. Въпреки решението от 2004 г. дългометражните филми на „Дисни“ да се снимат единствено с компютърна анимация, през 2007 г. е решено филмът „Принцесата и жабата“ да бъде заснет с нарисувана на ръка анимация. Дисни закупуват и Марвел.

"Уолт Дисни Къмпани" В България[редактиране | редактиране на кода]

В България „Уолт Дисни“ присъстват активно от началото на 1990-те, като много техни телевизионни предавания и филми са излъчени по Канал 1 на БНТ (сега БНТ 1) до 2005 г. Излъчването на техни филми продължава и днес, като през 2007, 2008 и 2009 г. анимационни и други филми на „Дисни“ са излъчени по bTV („Крякаща тайфа“ и др.) и Нова телевизия („Училищен мюзикъл“ и др.). Излъчването по БНТ 1 също е възобновено през 2009 г. с филми като „Хана Монтана“ и „Приключения с Мики Маус“.

Представител за киноразпространение на „Уолт Дисни“ в България е „Съни филмс“ и "Форум Филм България", а за видеоразпространение са били - „Александрагруп холдинг“ и "A+Films".

Друга собственост на „Дисни“, представена в България, е ТВ каналът Jetix, който през есента на 2009 г. е преобразуван на Disney Channel.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Disney Increases Presence in Central and Eastern Europe, Launching 5 More Disney Channels, Disney/PRNewsWire, 26 май 2009 г.