Джеймс Манголд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джеймс Манголд
James Mangold
Роден
16 декември 1963 г. (60 г.)
Националност САЩ
Професиярежисьор
Активни години1985 –
Брачни партньориКати Конрад
Деца2
Уебсайт
Джеймс Манголд в Общомедия

Джеймс Манголд (на английски: James Mangold, р. 16 декември 1963) е американски филмов режисьор и сценарист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Ню Йорк, в семейство на художници. След завършване на гимназия се записва да учи режисура в Калифорнийския институт за изкуства. Докато е трета година, се записва по съвет на своя учител да следва паралелно и за актьор, където е в един курс с известния актьор Дон Чийдъл.

Впечатлени от неговите студентски кратки филми, от Дисни му предлагат договор (докато е едва на 21 години). Манголд обаче е разочарован от работата си в компанията и след няколко години решава да напусне и да се завърне в Ню Йорк, където се записва да учи във Филмовото училище към Колумбийския университет. Докато следва там, му преподава Милош Форман, а самият той разработва проектите за фимите си Heavy и Copland. С първия печели наградата за най-добър режисьор през 1995 на кинофестивала „Сънданс“.

Манголд последователно написва и режисира „Копланд“ (1997) със Силвестър Сталоун, Робърт де Ниро и Харви Кайтел, „Луди години“ (1999) с който Анджелина Джоли печели Оскар за поддържаща женска роля, „Кейт и Леополд“ (2001) с Мег Райън и Хю Джакман и „Самоличност“ (2003) с Джон Кюзак.

През 2005 г. написва сценария съвместно с Джил Денис и режисира „Да преминеш границата“ – филм за ранните години на кънтри звездата Джони Кеш. Филмът е приет радушно от критиката и се счита за най-добрия на Манголд дотогава. Номиниран е за 5 Оскара и печели наградата за най-добра женска роля (Рийз Уидърспун). Последният филм на Манголд „Ескорт до затвора“ (2007) с Ръсел Кроу и Крисчън Бейл също е успешно приет и от критиката, и от публиката.

Манголд участва като актьор в „Най-сладкото нещо“ (2002) и в собствения си филм „Кейт и Леополд“. На снимачната площадка на „Копланд“ се запознава със съпругата си продуцентката Кати Конрад.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]