Джеймс Стрейчи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джеймс Стрейчи
английски психолог

Роден
Починал
25 април 1967 г. (79 г.)
Научна дейност
Област Психология

Джеймс Бюмонт Стрейчи (на английски: James Beaumont Strachey) е британски психоаналитик и заедно с жена си Аликс е преводач на трудовете на Зигмунд Фройд на английски език.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Получава образованието си в Тринити колидж, Кембридж, където заема стаите използвани от по-стария си брат Литън Стрейчи и става познат като 'Малкия Стрейчи'; Литън сега е познат като 'Великия Стрейчи'.

Джеймс е помощник редактор на Спектейтър и член на Блумсбъргската група, където става близък с Аликс Сарджънт Флоренс, макар че са се запознали за първи път през 1910 г. Заедно се местят през 1919 г. и се оженват през 1920 г. През 1923 година започва да анализира в продължение на 10 години Доналд Уиникът.

Скоро след това отиват във Виена, където Джеймс, почитател на Фройд, започва обучителна анализа със създателя ѝ. Фройд моли двойката да преведе някои негови трудове на английски език и това се превръща в работата на живота им. И двамата стават психоаналитици, а работите на Фройд са преведени също и от редица други европейски психоаналитици. Техния превод на работите на Фройд е в 24 тома и остават стандартното издание на трудовете на Фройд до ден днешен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Dictionary of National Biography

Lytton Strachey: the new biography by Michael Holroyd 1994, Chatto & Windus

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.