Направо към съдържанието

Джеферсън Еърплейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Джеферсън Еърплейн“
Jefferson Airplane
„Джеферсън Еърплейн“ през 1967 г.
„Джеферсън Еърплейн“ през 1967 г.
Информация
ОтСан Франциско, САЩ
Създаване Сан ФранцискоСАЩ
Стилпсихеделичен рок
Активностот 1965 г.
Музикален издателRCA, Grunt, Epic
Свързани изпълнителиДжеферсън Старшип“, „Старшип“, „Хот Тюна“, „Кей Би Си Бенд
Уебсайтjeffersonairplane.com
Бивши членовеМарти Балин
Пол Кантнър
Йорма Кауконен
Сигни Толи Андерсън
Боб Харви
Джери Пелокуин
Джак Касади
Скип Спенс
Грейс Слик
Спенсър Драйдън
Папа Джон Крийч
Джоуи Ковингтън
Джон Барбата
Дейвид Фрейбърг
„Джеферсън Еърплейн“ в Общомедия

„Джеферсън Еърплейн“ (на английски: Jefferson Airplane) е рок група от САЩ, пионер на психеделичния рок.

Групата е основана през 1965 година в Сан Франциско. Достига най-голяма популярност в края на 1960-те години. През 1969 година участва във фестивала в Удсток. По-късно членове на „Джеферсън Еърплейн“ участват в групите „Джеферсън Старшип“ и „Старшип“. През 1996 година са включени в Залата на славата на рокендрола.

Създаване на групата и ранна кариера

[редактиране | редактиране на кода]

През 1962 година 20-годишният Марти Балин записва два сингъла за „Челиндж Рекърдс“, но и двата нямат успех. Тогава Балин се присъединява към фолк групата „Таун Крайърс“, в която участва от 1963 до 1964 година. След водената от „БийтълсБританска инвазия през 1964 година Балин е вдъхновен от съчетаването на фолк и рок, чиито най-видни представители са „Бърдс“ и „Саймън и Гарфънкъл“, и през 1965 година решава да създаде група, която да свири в този нов хибриден стил. Съвместно с група инвеститори, той купува бивша пицария на улица „Филмор“ в Сан Франциско[1] и я превръща в музикален клуб, след което започва да търси участници в групата.

„Джеферсън Еърплейн“ през 1966 г. Пол Кантнър е вторият от ляво надясно.

Балин се запознава с фолк музиканта Пол Кантнър в друг местен клуб. Кантнър, родом от Сан Франциско, започва да свири на местната сцена от началото на 60-те години, заедно с Джери Гарсия, Дейвид Кросби и Джанис Джоплин. Силно влияние му оказват групи като „Кингстън Трио“ и „Уивърс“. През 1964 година за кратко отива в Лос Анджелис, където работи в дует с бъдещия член на „Джеферсън Еърплейн“ Дейвид Ферейбърг.

Балин и Кантнър се заемат с намирането на други музиканти, с които да създадат постоянна група за клуба на Балин. След като чува певицата Сигни Толи Андерсън, Балин я кани за един от водещите вокалисти на групата. Тя работи с „Джеферсън Еърплейн“ в продължение на година и участва в техния първи албум, но се оттегля през октомври 1966 година, след като ражда първото си дете.

След това Кантнър привлича своя стар приятел, блус китариста Йорма Кауконен. Роден във Вашингтон, той живее в Калифорния от началото на 60-те години и се запознава с Кантнър в Университета на Санта Клара през 1962 година. Барабанистът Джери Пелокуин и акустичният басист Боб Харви допълват първоначалния състав на групата.

Членове на групата

[редактиране | редактиране на кода]
„Джеферсън Старшип“ през 1976 г.
  • Jefferson Airplane Takes Off (1966)
  • Surrealistic Pillow (1967)
  • After Bathing at Baxter's (1967)
  • Crown of Creation (1968)
  • Volunteers (1969)
  • Bark (1971)
  • Long John Silver (1972)
  • Jefferson Airplane (1989)
Цитирани източници