Джефри Янг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джефри Янг
Jeffrey Young
американски психолог
Роден

Образование Йейлски университет
Пенсилвански университет
Научна дейност
Област Психология

Доктор Джефри Янг (на английски: Jeffrey E. Young), срещано и като Джефри Йънг, е американски психолог и психотерапевт, основоположник на Схема терапиятапсихотерапевтичен метод, в който систематично и последователно са интегрирани техники от различни подходи.

Основател и директор е на Центровете по когнитивна терапия в Ню Йорк и в Кънектикът, както и на Института по схема терапия. Преподавател е в катедрата по психиатрия в Колумбийския университет.

Има множество научни публикации в областта на когнитивната и на схема терапията, сред които са двата му основни труда: „Схема терапия: Ръководство на специалиста“ (Schema Therapy: A Practitioner's Guide), написана за специалисти по психично здраве, и „Преосмисляне на Вашия живот“ (Reinventing Your Life), популярна книга за самоусъвършенстване, основана на схема терапия.

Янг е роден на 9 март 1950 г. Учил е в Йейлския и Пенсилванския университет. След завършване на висшето си образование става стажант в Центъра по когнитивна терапия в Университета на Пенсилвания под ръководството на д-р Аарън Бек (основоположник на Когнитивната терапия), където впоследствие е назначен за директор „Научни изследвания и обучение“. През последните 24 години д-р Янг изнася лекции по когнитивна и схема терапия в цял свят. Той е обучил хиляди специалисти по психично здраве и е много популярен заради изключителните си преподавателски умения.

През 2003 г. д-р Янг е удостоен с престижната награда „Преподавател на годината“ на New England Educational Institute (институт за продължаващо обучение на специалисти по психично здраве).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]