Направо към съдържанието

Джийн Диксън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джийн Диксън
Jeane Dixon
Родена
Починала
25 януари 1997 г. (93 г.)
Семейство

Уебсайт

Джийн Диксън (на английски: Jeane Dixon) родена като Летиция Ема Пинкет (5 януари 1904 г. – 25 януари 1997 г.) е един от най-известните самопровъзгласили се метафизици и астролози в Съединените щати през 20 век. Тя става известна със своята астрологична колонка във вестника, в който редица широко са разпространени предсказания. Автор е на бестселъри и автобиография.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Диксън е родена в семейство на немски имигранти в Медфорд, Уисконсин, от баща на име Герхарт и майка на име Ема, но е израснала в Мисури и Калифорния. Съобщава се, че рожденият ден на Диксън е бил през 1918 г. и самата Диксън е заявила това пред интервюиращ. Въпреки това твърдение, тя веднъж промени твърдението си, че е родена през 1910 г. Според National Observer, вестник, който анкетира членове на семейството и проверява официални записи, разследване на репортер разкри, че тя е родена през 1904 г.[1]

В Южна Калифорния баща ѝ управлява автокъща с Хал Роуч, американски филмов и телевизионен продуцент и режисьор.[2] Диксън твърди, че въпреки че е израснала в Калифорния, един „циганин“ ѝ е дал кристална топка и е прочел дланта ѝ, предсказвайки, че тя ще стане известна „пророчица“ и ще даде власт на могъщи хора.[3] Тя се жени за Джеймс Диксън през 1939 г., който е разведен. Двамата останават заедно за цял живот, но нямат деца.[4] Диксън работи със съпруга си в бизнеса в продължение на много години и служи като председател на компанията.[5]

Кариера на метефизик[редактиране | редактиране на кода]

Съобщава се, че Диксън е предсказала убийството на президента Джон Ф. Кенеди. На 13 май 1956 г. тя пише в поредица от истории в списание Parade, че президентските избори през 1960 г. ще бъдат „доминирани от републиканците, но спечелени от кандидат на демократите“ и че тя „ще бъде убита или ще умре на поста“. По-късно тя призна: „На изборите през 1960 г. знаех, че Ричард Никсън ще спечели“[6] и тя ясно прогнозира, че Джон Ф. Кенеди няма да спечели изборите.[7]

Диксън е написала общо седем книги, включително нейната автобиография, A Dog's Cookbook и Astrology. Тя привлича общественото внимание чрез биографичния том A Gift of Prophecy: The Phenomenal Jeane Dixon,[8] написан от съколумниста Яс Монтгомъри. От публикуването си през 1965 г. книгата е продала повече от три милиона копия. Тя смята себе си за ревностна католичка и приписва пророческите си способности на Бог. Друга от нейните милиони продадени книги, Моят живот и пророчества, е смятана за „разговор с Рене Нурберген“, но Диксън е съдена от Адел Флетчър, която вярва, че книгата е базирана на нейния издател. Отхвърлените ръкописи са пренаписани и препубликувани. Един от съдебните заседатели установява, че Флетчър има право на 5% хонорар.

Президентът Ричард Никсън изпълнява пророчеството си чрез своя секретар Рут Мери Ууд. През 1971 г. президентът Никсън я среща поне веднъж в Овалния кабинет. На следващата година нейните прогнози за терористична атака срещу Съединените щати в резултат на клането в Мюнхен карат президента Ричард Никсън да свика заседание на кабинета за тероризма.[9] Тя е един от няколкото астролози, които съветват Нанси Рейгън.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

На 25 януари 1997 г. Диксън внезапно почива от сърдечен арест в болница Sibley Memorial във Вашингтон, окръг Колумбия, точно след като каза: „Знаех, че това Post-Gazetteще се случи“.[10] Много от нейните притежания в крайна сметка се приписват на Лео М. Бърнстейн, инвеститор и банкер от Вашингтон, който брои Диксън сред своите клиенти. През 2002 г. той създава музей и библиотеката на Джийн Диксън в Страсбърг, Вирджиния, за да изложи своите вещи. Бърнстейн почива през 2008 г. През юли 2009 г. всички вещи, общо 500 кутии, са насрочени за търг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Denis Brian, Jeane Dixon. The Witnesses. Garden City, NY, Doubleday & Co, 1976. ISBN 0385112432, ISBN 978-0385112437. с. 147 – 148.
  2. Bordsen, John. Mementos of a crystal-gazer fill Jeane Dixon Museum // Houston Chronicle. Хюстън, Houston Chronicle, 21 юли 2002.
  3. Celebrity Astrologer Jeane Dixon Dies // The Washington Post. Вашингтон, The Washington Post, 27 януари 1997.
  4. Koncius, Jura. Auction House Prepares for Sale of Famous Psychic Jeane Dixon's Belongings // washingtonpost.com, 19 юли 2009. Посетен на 31 май 2024.
  5. Astrologer, psychic Dixon dies in Washington // The Oregonian. Орегон, The Oregonian, 26 януари 1997.
  6. Hines, Terence. The Straight Dope Mailbag: The Straight Dope Mailbag: Did psychic Jeane Dixon predict JFK's assassination? // 11 март 2017. Посетен на 31 май 2024.
  7. Hines, Terence. Pseudoscience and the Paranormal. Ню Йорк, Prometheus, 2003. ISBN 1573929794, ISBN 978-1573929790.
  8. Biography // imdb.com. Архивиран от оригинала на 7 април 2023. Посетен на 31 май 2024.
  9. Michael Isikoff, Mark Hosenball. Terror Watch: President Nixon's Secret Psychic Adviser // msnbc.msn.com. Архивиран от оригинала на 19 август 2023. Посетен на 31 май 2024.
  10. Dixon, Jean. Psychic and Astrologer Whose Predictions Were Read By Millions. Питсбърг, 1997.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата 珍妮·狄克逊 в Уикипедия на китайски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​