Джон Гришам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Гришам
John Ray Grisham
Роден 8 февруари 1955 г. (66 г.)
Професия писател
Националност  САЩ
Активен период 1989–
Жанр роман
Известни творби Време да убиваш,
Версия Пеликан
Съпруга Рене Гришам (1981–)
Уебсайт jgrisham.com
Джон Гришам в Общомедия

Джон Рей Гришам (на английски: John Ray Grisham) е известен американски писател на съдебни трилъри. Той е сред най-високотиражните съвременни писатели. Романите му освен с изключително умело изградени сюжети се отличават и със солидните си фактологически проучвания. Това им придава особено информативен характер. Според някои критици това е най-ценното им качество. Върху няколко от неговите романи са направени изключително успешни филми (например „Фирмата“).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 февруари 1955 г. в Джоунсбъроу, щата Арканзас. Има 4 братя и сестри. Баща му работи в строителството, а майка му е домакиня. Семейството често се мести, докато накрая през 1967 г. се установяват в Саутхейвън, Мисисипи, където Гришам завършва гимназия. Той играе като куотърбек във футболния отбор на училището. Насърчаван от майка си, той чете много книги, като любимият му автор е Джон Стайнбек.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

През 1977 г. Гришам се дипломира в щатския университет в Мисисипи. Докато учи там, той започва да си води дневник, който по-късно много му помага за писането на романи. Завършва право в Мисисипи през 1981 г. В университета започва да се интересува от наказателно и гражданско право. След това практикува в Саутхейвън, където поема предимно случаи в областта на гражданското и наказателното право, като представлява разнообразни клиенти. Като млад юрист той прекрава доста време в съда.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Романи[редактиране | редактиране на кода]

24-те романа на Джон Гришам до 2010 г.

Поредица с главен герой Теодор Буун[редактиране | редактиране на кода]

Сборник с разкази[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]