Джон Гришам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Гришам
John Ray Grisham
Роден 8 февруари 1955 г. (66 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1989–
Жанр роман
Известни творби Време да убиваш,
Версия Пеликан
Съпруга Рене Гришам (1981–)
Уебсайт jgrisham.com
Джон Гришам в Общомедия

Джон Рей Гришам (на английски: John Ray Grisham) е известен американски писател на съдебни трилъри. Той е сред най-високотиражните съвременни писатели. Романите му освен с изключително умело изградени сюжети се отличават и със солидните си фактологически проучвания. Това им придава особено информативен характер. Според някои критици това е най-ценното им качество. Върху няколко от неговите романи са направени изключително успешни филми (например „Фирмата“).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 февруари 1955 г. в Джоунсбъроу, щата Арканзас. Има 4 братя и сестри. Баща му работи в строителството, а майка му е домакиня. Семейството често се мести, докато накрая през 1967 г. се установяват в Саутхейвън, Мисисипи, където Гришам завършва гимназия. Той играе като куотърбек във футболния отбор на училището. Насърчаван от майка си, той чете много книги, като любимият му автор е Джон Стайнбек.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

През 1977 г. Гришам се дипломира в щатския университет в Мисисипи. Докато учи там, той започва да си води дневник, който по-късно много му помага за писането на романи. Завършва право в Мисисипи през 1981 г. В университета започва да се интересува от наказателно и гражданско право. След това практикува в Саутхейвън, където поема предимно случаи в областта на гражданското и наказателното право, като представлява разнообразни клиенти. Като млад юрист той прекрава доста време в съда.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Романи[редактиране | редактиране на кода]

24-те романа на Джон Гришам до 2010 г.

Поредица с главен герой Теодор Буун[редактиране | редактиране на кода]

Сборник с разкази[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]