Джон Гришам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Гришам
John Ray Grisham
Роден8 февруари 1955 година (67 г.)
Професияписател
НационалностFlag of the United States.svg САЩ
Активен период1989–
Жанрроман
Известни творбиВреме да убиваш,
Версия Пеликан
СъпругаРене Гришам (1981–)
Уебсайтjgrisham.com
Джон Гришам в Общомедия

Джон Рей Гришам (на английски: John Ray Grisham) е американски писател.[1] Известен със съдебните си трилъри, Гришам е сред най-високотиражните съвременни писатели. Романите му се отличават със солидните си фактологически проучвания, което им придава особено информативен характер. Значителен брой от неговите книги са превърнати в успешни филми, като „Фирмата“ и „Ударът“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 февруари 1955 г. в Джоунсбъроу, щата Арканзас. Има четири братя и сестри. Баща му работи в строителството, а майка му е домакиня.[2]

Семейството му често се мести, докато накрая през 1967 г. се установяват в Саутхейвън, Мисисипи, където Гришам завършва гимназия. Играе като куотърбек във футболния отбор на училището. Насърчаван от майка си, той чете много книги, като любимият му автор е Джон Стайнбек.

През 1977 г. Гришам се дипломира от Мисисипският щатски университет с бакалавър по счетоводство. Докато учи там, той започва да си води дневник, който по-късно му помага за писането на романи.

Завършва право в Мисисипският университет през 1981 г., след което практикува в Саутхейвън, където поема предимно случаи в областта на гражданското и наказателното право, като представлява разнообразни клиенти. За млад юрист, Гришам прекрава доста време в съда.[3]

През 1983 г. влиза в политиката като бива избран за Камарата на представителите на щата Мисисипи от демократическата партия. Там служи до 1990 г., след което се отдава изцяло на писането на романи.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Романи[редактиране | редактиране на кода]

24-те романа на Джон Гришам до 2010 г.

Поредица с главен герой Теодор Буун[редактиране | редактиране на кода]

Сборник с разкази[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. John Grisham Biography and Interview. // American Academy of Achievement.
  2. John Grisham biography, сайт на Джон Гришам.
  3. John Grisham (1955–). The Encyclopedia of Arkansas.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]