Джон I (Шотландия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Джон I
шотландски крал
Джон I 
Роден: 1249 г.
Починал: 25 ноември 1314 г. (65 г.)

Джон I Балиол е крал на Шотландия от 1292 г. до 1296 г. Той признава сюзеренитета на Англия, което става причина за тривековната борба за независимост на Шотландия.

Джон е роден около 1249 г. Рожденото му място е неизвестно, но се предполага, че е роден или в Пикардия, Франция, или в Графство Дърам, Шотландия. Син е на английския барон Джон дьо Балиол и на Дерворгила от Гелолей. От майка си - праправнучка на шотландския крал Дейвид I, Джон придобива наследствени права върху шотландската корона. След смъртта на Маргарет Норвежка Джон Балиол става един от претендентите за шотландския престол. Спорът е отнесен до английския крал Едуард I, който се произнася в полза на Джон Балиол. Така на 30 ноември 1292 г. Джон Балиол е коронован за крал на Шотландия. В знак на благодарност Джон дал васална клетва на Едуард I и признал сюзеренитета на Англия над Шотландия.

Въпреки коронацията част от шотландските барони отказват да признаят Джон I за законен крал. Недоволните се обръщат към Едуард I, който започва да се отнася към Шотландия като към васална територия, призовавайки Джон I в английски съдилища като ответник по шотландски дела, и разполага английски гарнизони на шотландска територия. За да отслаби зависимостта си от Англия, Джон I подновява стария съюз между Шотландия, Франция и Норвегия и открито се обявява срещи Едуард I. В отговор през 1296 г. английските войски нахлуват в Шотландия, с което започва почти тривековната война за независимост на Шотландия. Английският крал е подкрепен от Робер дьо Брус - един от противниците на Джон I. Едуард I разбива шотландските войски в битката при Дъмбар, след което безпрепятствено завладява цялата страна. Джон I е пленен и на 10 юли 1296 г. подписва абдикацията си от шотландския престол. В качеството си на сюзерен Едуард I се обявява за крал на Шотландия, с което страната загубва независимостта си. Плененият Джон I е затворен в лондонкия Тауър, а по-късно е отведен във Франция, където умира на 25 ноември 1314 г. в семейния си замък. През 1297 г. в Шотландия избухва въстание срещу англичаните, а през 1306 г. за крал е коронован Робер дьо Брус.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Джон I се жени за Изабела дьо Варен през 1281 г. Двамата имат един син - Едуард Балиол, крал на Шотландия от 1332 до 1336 г.