Джоузеф Смит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джоузеф Смит
Joseph Smith
американски религиозен водач

Роден
Починал
27 юни 1844 г. (38 г.)
ПогребанСАЩ

РелигияЦърква на Исус Христос на светиите от последните дни[1]
Партиянезависим политик (1843 г. – 1844 г.)[2]
Семейство

Подпис
Уебсайтjosephsmith.net
Джоузеф Смит в Общомедия

Джоузеф Смит (на английски: Joseph Smith, Jr.) е американски религиозен водач, основател на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и по този начин на мормонското движение.

Историята е, че на 21 септември 1823 година е получил пророческо видение, в което ангел на име Морони му показал древен текст върху златни плочи, заровен някъде. Този ангел му се явявал и в по-късни години. На 22 септември 1827 година е получил тези златни плочи от Морони със заповед да ги преведе с Божията помощ и с камъните урим и тумим на английски език. Джоузеф Смит и Оливър Каудъри разказват, че им се е явил и Йоан Кръстител и ги ръкоположил за Аароновото свещеничество.

Като малък е имал инфекция на крака и без ампутация щял да умре. Дават му лек с алкохол, но той отказва да пие. С молитви и експериментален метод лекарят успява да спаси Джоузеф без да се налага ампутация. Той израства в бедно семейство и не е бил по-образован от оснокласник. Чел е много Библията и е бил заинтересован за света и за смисъла на живота. На 14 години той бил заобиколен от всякакви християнски деноминации на протестанти и прочее. Той ходил на много от тях, но не знаел към коя да се присъедини. Той избягал в гората и коленичил да се моли. Тогава получил Първото видение. Исус Христос и небесният Отец се явили пред него и му казали, че всяка Църква греши и че ще трябва да слуша Исус какво му казва, за да възстанови изгубената власт. Никой не му вярвал за случката и всички му се подигравали. Но на 21, след като изровил плочите, той заедно с неговия приятел Оливър Каудъри превели какво пишело на тях, като Джоузеф диктувал чрез Откровение от Духа, а Оливър записвал. През 1830, била издадена Книгата на Мормон и той започнал да я разпространява, за да каже какво има този древен летопис. С финансовата помощ от баптист, който се обърнал във вяра заради чудно излекуване на крака му от мисионери, Мартин Харис, един от тримата свидетели на Книгата на Мормон, в началото на 1830 година преводът на златните плочи е отпечатан в тираж от 5000 екземпляра в Палмира, щата Ню Йорк и е публикуван на 26 март. На 6 април 1830 година Смит основава заедно с още шест членове Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

Между 1844 г. Джоузеф получил Откровение, с което го знаят много хора днес – полигамията. Било му казано от Бог, че трябвало в даден период да се практикува полигамия. Мнозина невярващи в словата му го хулят именно за това.

Джоузеф Смит прекарва времето от декември 1838 до април 1839 г. в затвора в Либърти (Мисури) по обвинение в държавна измяна.

През 1839 година той се установява като търговец и гостилничар в град Нову, Илинойс. Градът получава от щата Илинойс самоуправление и Джоузеф става кмет, установявайки града Навуу, което на иврит означава – красиво място; и е провъзгласен за генерал-лейтенант на основаната от него милиция.

От 1842 Смит е член на Навуу Лодж (Илинойс), една от многото нерегулярни масонски ложи по онова време. Оттам идват предположенията, че той е интегрирал масонски ритуали в храмовата служба.

През 1844 г. Джоузеф Смит се кандидатира за президент на САЩ, но не успява да го изберат и тогава той казва „никой праведен човек няма да изберат за президент на Щатите“.

Като кмет Смит и общинските съветници на града издействат на 10 юни 1844 г. унищожаването на печатната преса на вестник Навуу Експозитърс, който в своето първо и последно издание критикува Църквата и преди всичко Джоузеф Смит за неприлично поведение, свързано с полигамията и го нарича фалшив пророк. Това става повод за неговото арестуване по заповед на губернатора Томас Форд.

На 27 юни 1844 г. Джоузеф Смит е застрелян в затвора от тълпа хора. С това става първият кандидат за президент, който е убит по време на предизборната борба.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]