Джоузеф Смит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джоузеф Смит
Американски религиозен водач
Джоузеф Смит 
Роден: 23 декември 1805 г.
Починал: 27 юни 1844 г. (38 г.)

Джоузеф Смит (на английски Joseph Smith, Jr.) е основател на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и по този начин на мормонското движение.

Смит твърди, че на 21 септември 1823 година е получил пророческо видение, в което ангел на име Морони му показал древен текст върху златни плочи. Този ангел му се явявал, според неговите думи, и в по-късни години. Смит твърди, че на 22 септември 1827 година е получил тези златни плочи от Морони със заповед да ги преведе с Божията помощ и с камъните урим и тумим на английски език. Джоузеф Смит и Оливър Каудъри разказват, че им се е явил и Йоан Кръстител и им предал Аароновото свещеничество.

С финансовата помощ на заможния си съсед Мартин Харис, един от тримата свидетели на Книгата на Мормон, в началото на 1830 година преводът на златните плочи е отпечатан в тираж от 5 000 екземпляра в Палмира, щата Ню Йорк и е публикуван на 26 март. На 6 април 1830 година Смит основава заедно с още шест членове Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

Джоузеф Смит практикува полигамия вероятно от 1831 година. Между 1840 и 1844 г. Смит има десетки жени, които според различни източници са между 34 и 40. Дали е имал сексуални връзки с тях или само религиозна не се е установило до днес. Родени от евентуалните връзки деца не са известни.

Джоузеф Смит прекарва времето от декември 1838 до април 1839 г. в затвора в Либърти (Мисури) по обвинение в държавна измяна.

През 1839 година той се установява като търговец и гостилничар в град Нову, Илинойс. Градът получава от щата Илинойс самоуправление и Джоузеф става кмет и се провъзгласява за генерал-лейтенант на основаната от него милиция.

От 1842 Смит е член на Нову Лодж (Илинойс), една от многото нерегулярни масонски ложи по онова време, но по-късно е изключен. Оттам идват предположенията, че той е интегрирал масонски ритуали в храмовата служба.

През 1844 г. Джоузеф Смит се кандидатира за президент на САЩ.

Като кмет Смит и общинските съветници на града издействат на 10 юни 1844 г. унищожаването на печатната преса на вестник Нову Експозитърс, който в своето първо и последно издание критикува църквата и преди всичко Джоузеф Смит за неприлично поведение, свързано с полигамията и го нарича фалшив пророк. Това става повод за неговото арестуване по заповед на губернатора Томас Форд.

На 27 юни 1844 г. Джоузеф Смит е убит в затвора от тълпата. С това става първия кандидат за президент, който е убит по време на предизборната борба.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]