Джо Елиът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джо Елиът
Joe Elliott
английски певец
13 август 2008 г.
Роден
1 август 1959 г. (64 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимZeff
Стилхардрок, традиционен хевиметъл, глем метъл
Инструментикитара, клавирен инструмент, комплект барабани, вокал
Гластенор
Активностот 1977 г.
ЛейбълАйлънд Рекърдс
Участник вДеф Лепард“, „Деф Лепард

Уебсайт
Джо Елиът в Общомедия

Джо Елиът (на английски: Joe Elliott) е британски рок музикант – певец и композитор, роден през 1959 година. Името му става световноизвестно като вокалист на хевиметъл групата Деф Лепард. Той е единият от тримата музиканти, участвали в записите на всички албуми на групата.

Елиът е известен като голям почитател на английската глем рок група от 1970-те Мот дъ Хупъл (Mott the Hoople)[1][2], участвайки дори в страничен проект, наречен Down 'n' Outz – трибют група, изпълняваща предимно техни кавъри.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е като Джоузеф Томас Елиът на 1 август 1959 година в град Шефийлд, Южен Йоркшър.[1][2] Завършва гимназията „Крал Едуард VII“ в родния си град. През 1977 година, той случайно се запознава с Пийт Уилис, който е член на местна рок група, наречена Atomic Mass. Разбирайки, че и двамата са музиканти, Пийт го представя на останалите членове на групата. Вследствие се провежда прослушване, при което Джо е харесан от останалите момчета и се присъединява към групата. По негово предложение, съставът сменя името си на „Deaf Leopard“ (глух леопард), което по-късно започват да изписват като „Def Leppard“, с тенденциозно променен правопис.

От 2017 г. Джо Елиът води предаването „The Joe Elliot Show“ по българското радио Z-Rock.[3]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1987 – 1997 година, Джо Елиът е женен за Карла Рамдани.[1] На 1 септември 2004 година, той сключва втори граждански брак с Кристин,[1] с която имат син, Файнли. През последните години семейството живее в района „Степасайд“ на ирландската столица Дъблин, където Джо е устроил в дома си и звукозаписно студио, наречено „Joe's Garage“ (гаражът на Джо).

Джо Елиът в България[редактиране | редактиране на кода]

На 4 юли 2008 година, Джо Елиът заедно с Деф Лепард изнасят съвместен концерт с Уайтснейк пред българската публика.[4] Това е първото и единствено гостуване на групата в България. Представлението се провежда на стадион Академик в София. Концертът е известен и с неприятен инцидент (спряло електрическо захранване в продължение на часове на македонската митница), довел до забавянето на камионите с оборудването на групите. Вследствие представлението на първата група в София започва към 23 часа. Деф Лепард излизат на сцената към 1 след полунощ.[5]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

С Деф Лепард[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]