Традиционен хеви метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Традиционен хеви метъл
Стилистични корени Рок, блус рок, психеделичен рок
Културни корени края на 60-те, САЩ и Великобритания
Типични инструменти Вокал - Барабани - Електрическа китара - Бас китара

Традиционния хеви метъл, познат още като класически метъл или просто хеви метъл, е най-суровият стил на хеви метъл музиката преди жанра да "еволюира и да се раздели на множество стилове и подстилове".[1][2]

Терминология[редактиране | редактиране на кода]

Краткият, оригинален и правилен термин за този стил е "хеви метъл", но както Мичка Асаяс отбелязва в своя Речник на рока, терминът може да бъде използван различно. Въпреки, че може да се използва за ранния стил, може да се употребява и конкретно като чадърен термин за всички други. Следователно "класически" или "традиционен" хеви метъл е прието да се използва за да се избегне объркване.

Ключови фигури и важни групи за стила[редактиране | редактиране на кода]

Други изявени изпълнители, посочени като традиционен хеви метъл[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bowar, Chad. What Is Heavy Metal?. // About.com. Посетен на April 8, 2008.
  2. Assayas, Michka. Dictionnaire du Rock de A à L. Robert Lafond, 2002, pp. 776–7. ISBN 2221912608.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Traditional heavy metal“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.