Ем Ти Ви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
MTV
Лого на Ем Ти Ви
Стартиране1 август 1981 г.
ПритежателViacomCBS
Картина1080i (HDTV), 480i (SDTV)
Езиканглийски
СтранаСАЩ
Статутчастен
СедалищеМанхатън, Ню Йорк, САЩ
Уебсайтwww.mtv.com
Разпространение
Излъчван зацял свят
АналоговоRed XN
ЦифровоGreen tickY
СателитGreen tickY
КабелGreen tickY
IPTVGreen tickY
WebGreen tickY
Ем Ти Ви в Общомедия

„MTV“[1] (първоначално абревиатура от Music Television) е американска кабелна и спътникова телевизионна мрежа с централа в Ню Йорк. Собственост е на подразделението ViacomCBS Domestic Media Networks на компанията ViacomCBS.[2] Стартира на 1 август 1981 г., като първоначалната цел на канала е излъчване на музикални видеоклипове[3], подбирани от телевизионни водещи, наричани „виджеи“ (VJ). Главен изпълнителен директор (CEO) на канала е Робърт (Боб) Бакиш.

През последните години MTV значително намалява количеството на музикалните програми и излъчването на видеоклипове, и сега неговото излъчване се състои основно от програми, отразяващи актуална проблематика, комедийни и драматични телевизионни постановки и някои програми и филми с незначителна музикална компонента, излъчвани на запис и не в прайм тайма. MTV премества фокуса си от музиката в полза на оригинални реалити-програми, предназначени за тийнейджъри и млади хора.

В близкото минало MTV оказва съществено влияние върху музикалната индустрия и популярната култура. С течение на времето MTV създава много дъщерни канали в САЩ и други съвместни в чужбина. Дъщерен канал на MTV е VH1. Едни от първите звезди на канала са групите Abba, Queen, AC/DC, певците Мадона, Кайли Миноуг и Майкъл Джаксън.

На 1 август 1987 г. започва предаване денонощният музикално-развлекателен телевизионен канал MTV Global (отначало като MTV Europe), общоевропейска версия на MTV, част от неговата световна мрежа.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Рут Колева за новия си видеоклип, излъчен по MTV
  2. 80Music.about.com // 80Music.about.com, August 1, 1981. Архивиран от оригинала на 2011-07-28. Посетен на 2021-05-21.
  3. MTV changed the music industry on August 1, 1981 // CNN, 31 юли 1998 г. Посетен на 27 юли 2008 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]