Руски рок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Руски рок
Стилистични корени народна музика
авторска песен
рок енд рол
джаз
Културни корени СССР
Типични инструменти китара
бас китара
барабани
клавир
саксофон
Популяризиране 70-те-80-те години
Регионални сцени
Постсъветско пространство
Местни сцени
Русия
Украйна

Руският рок се заражда в СССР през 60-те години на XX век. Повлиян е от западният рок енд рол, както и от руският фолклор и бардовата песен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите рок групи в СССР се основават в Москва и Ленинград. За първата съветска рок група се счита Сокол. Други пионери на рока от това време са "Славяне", "Скоромохи" и "Машина времени". В началото на 70-те години популярност добиват "Оловянные солдатики", чиято песен "У попа была собака" е използвана в Ну, погоди!. Сред първите рок фестивали е Ереванският, където се събират най-добрите московски рок колективи. През 70-те години особено популярни са групите ВИА (вокално-инструментален ансамбъл) като "Земляне", "Цветы", "Поющие сердца". На тях не е разрешено да изпълняват авторски песни, тъй като композиторите и поетите, които работят с тях, получават хонорар. Групите, които не са съгласни с това, се считат за самостоятелни, но това ограничава възможностите им за изява. Най-популярните стилове по това време са арт рок, прогресив рок и хард рок. Свой уникален стил създават "Машина Времени", "Оловянные Солдатики", "Воскресенье" и "Аквариум".

През 1981 в Ленинград е открит първият рок клуб. Благодарение на него групите записват и изнасят концерти напълно легално. Някои рок групи участват в предаването "Музыкальный ринг". Повечето ленинградски банди се ориентират към ново пънк и ню уейв звучене. Изключителна популярност добива група Кино на Виктор Цой, а по-късно и Алиса, "Аукцыон" и други. В средата на 80-те години по инициатива на главния секретар на КПСС Константин Черненко са забранени множество рок групи. След перестройката през 1985 е основана "Московска рок лаборатория" като в нея се появяват доста хеви метъл групи като Ария, Круиз, Мастер, Черный кофе и Черный обелиск. Други известни метъл групи са Коррозия Металла, Шах и Легион.

В края на 80-те години руският рок се популяризира на запад. През 1986 е издаден албумът "Red Wave", съдържащ песни на "Аквариум", "Странные игры", "Алиса" и "Кино". Една от първите групи, пееща само на английски, е Горки Парк. Първите им 2 албума имат успех в САЩ и песни като "Bang!" и "Moscow calling" са излъчени в ефира на MTV. Групите "Кино" и "Круиз" правят турнета из Европа като последните подписват договор с германска звукозаписна компания и издават албум във ФРГ. Особено известни стават "Агата Кристи", които са едни от първите дарк уейв и готик рок групи в СССР. Постепенно интересът към руският рок угасва и групи като "Наутилус Помпилус" и "Зоопарк" се разпадат. Кино също прекратяват дейността си след смъртта на фронтмена си Виктор Цой.

През 90-те години под влианието на алтернативния рок и бритпопа се появяват групи като "Мумий Тролль", "Смисловие галюцинации" и "Би-2". Освен това се открояват пънк ("Корол и шут", "Ленинград", Сектор газа) и фолк рок (ДДТ, Любе, "Ночние снайпери") групи. Звукозаписната компания Moroz Records изпада поредица компилации "Легенди на руският рок". В началото на XXI век в Русия се появява широка алтернативна сцена и много инди рок и ню метъл групи като 5diez, Слот, Психея и др.

Най-големите руски рок фестивали са Нашествие и Рок над Волга.

Регионални сцени[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]