Горки Парк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Горки Парк“
Парк Горького
Информация
ОтМосква, СССР
Създаване Москва, СССР, Русия
Стилглем метъл, хардрок, глем рок, поп рок
Активност1987 – 2008
Музикален издателMercury, Polygram, BMG. Moroz records
Свързани изпълнителиАрия, Цветя, Бон Джоуви
Уебсайтwww.gorkyparkmusic.ru
ЧленовеАлександър Минков
Алексей Белов
Александър Лвов
Бивши членовеАлександър Макин
Николай Носков
Алексей Нелидов
Виктор Конков
Сергей Окост
Александър „Ян“ Яненков
„Горки Парк“ в Общомедия

„Горки Парк“ (на руски: „Парк Горького“) е съветска и руска рок група, сформирана в Москва през 1987 г.

Изпълнява песните си на английски език. Името на групата е взето от парка-домакин – Централния парк „Горки“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Групата е основана в началото на 1987 г. Записват в студиото на Стас Намин, намиращо се в парк „Горки“. През есента на 1987 г. е записан първият видеоклип на групата (към песента „Fortress“). Той е показан за първи път в музикалното предаване „Дон Кинг Шоу“. През 1988 г. записват демо-албума „Hit me with the news“. Същата година групата е подгряваща на „Скорпиънс“ в Ленинград. Тогава към тях се заинтересуват много западни продуценти. Благодарение на Джон Бон Джоуви подписват договор с PolyGram през декември 1988 г.

В началото на 1989 г. започват запис на новите си песни. Бандата си сътрудничи с музиканти като Франк Запа, Ричи Самбора и Джон Бон Джоуви. През август 1989 г. излиза и дебютният албум на групата. Клиповете на песните „Bang!“ и „My generation“ (кавър на The Who) са заснети в Ню Йорк. „Bang!“ се завърта по МТВ и достига трето място в класацията на телевизията. С песента „Try To Find Me“ Горки парк става първата руска група, попаднала в националния чарт на САЩ Billboard Hot 100.[1]

Още по-голяма популярност придобиват, когато излизат на сцената на Moscow Music Peace Festival през 150 000 зрители с изпълнители като Скорпиънс, Ози Озбърн и Мотли Крю. Същата година участват на церемонията по откриването на игрите на добра воля в Сиатъл. В началото на 90-те години изнасят концерти в Швеция, Норвегия, Дания и Германия. През 1990 групата е напусната от вокалистът Николай Носков. Фронтмен на групата става басистът Александър Минков. На 29 март 1993 излиза вторият албум на групата – Moscow calling. В много държави се разпространява под името Gorky Park 2. Албумът има голям успех в Дания, където получава платинен статус.

През 1996 Moroz records издава компилация с най-доброто от групата в поредицата „Леденди на руския рок“. Същата година излиза и албумът Stare, a след това групата изнася турне из цялата страна. През 1998 излиза албумът Protivofazza, но той не добива голяма популярност. Тогава Горки Парк окончателно се завръщат в Русия. Съставът е напуснат от Александър Лвов и Александър Минков. Групата практически се разпада, а Алексей Белов и Ян Яненков изпълняват стари хитове под името „Парк Белова“.

През 2005 Яненков и Белов възраждат Горки Парк. На следващата година свирят на фестивал в Нефтеюганск. През лятото на 2007 групата търси нов вокалист с проекта „Рок звезда“. През 2008 свирят на фестивала „Авторадио-15“, заедно с бившите си членове Маршал и Лвов. На следващата година откриват финала на Евровизия в Москва с песента „Moscow calling“. В 2010, по поръчка на руския олимпийски комитет, записват песента „Boys“ – химн на руските спортисти за зимната олимпиада във Ванкувър. През 2012 юли участват на фестивала „Нашествие-2012“. В 2012 е проведен юбилеен концерт по случай 25 години от създаването на Горки Парк. Групата се събира в оригиналния си състав – Белов, Яненков, Минков и Лвов.

През лятото на 2019 г. издават сингъла „Hello my friend“.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Горки парк в Билборд // 4 юни 2002. Посетен на 2 октомври 2010. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]