Ню уейв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ню Уейв е музикален жанр, който просъществува от началото на 1970-те години до средата на 1980-те. Той е поджанр на рок музиката и възниква редом с пънк рока. Подобно на него, той е реакция против поп-културата на 70-те. Влияние върху Ню Уейв-а оказват различни стилове като: рокендрол от времето на хипарите, също: ска, реге, електронна музика, диско, фънк и други. Терминът, първоначално, се използва като синоним на пънка, преди да започне да се възприема като самостоятелен жанр, включващ елементи от електронната и експерименталната музика, субкултурата мод, както и от диското, рока и поп музиката от 60-те.

Въпреки че включва голяма част от оригиналното звучене и дух на пънка (например отдаването на значение на кратките и ударни песни), ню уейвът се характеризира с по-голяма сложност както в музиката, така и в текстовете си. През 90-те, първите 10 години на 21 век и 10-те години на 21 век, жанрът е подхванат от възродителски движения. Той оказва влияние върху движението на инди рока.

Една от най-известните групи, популяризирали този стил, е Депеш Мод. Понятието "нова вълна" е измислено от Сеймур Стейн - собстбеник на независимата музикална компания "Sire Records" през 1978 година, след като в едно интервю за музикално списание той се опитал да определи стилът на музиката на групата Токинг Хедс, която записва албумите си в неговата фирма. Сеймур имал предвид нещо като нова вълна на ъндърграунд стила - така в Америка се наричала музикалната стилистика, която по-късно в Европа била наречена "пънк рок". В Европа от началото на 80-те понятието придобива по-различен и по-широк смисъл. Под общият знаменател на ню-уейв са поставяни групи с различни, но трудна за квалифициране музика. Като ню-уейв групи са определяни такива, чиято музика е родееща се със стиловете ска, реге, синти- и електропоп, пост-пънк. През 80-те пост-пънк (мелодичен вариант на пънк) и синти-поп са двете субтечения, с които се свързва понятието ню-уейв. В България "Новата вълна" се характеризира с изпълнители като: "Тангра", "Спринт", "Клас", "Атлас", "Милена и Ревю", "Кале", "Нова генерация", "Мъртви поети", "Абсолютно начинаещи", "Мефисто", "Синтез". В световен мащаб са: "The Cure", "Depeche mode", "Duran Duran", "ULTRAVOX", "A-Ha", "Alphaville", "Simple Minds", "Siouxsie and the Banshees", "Echo and The Bunnymen", "New Order", "The Human League".