2 Minutes to Midnight

от Уикипедия, свободната енциклопедия
2 Minutes to Midnight
Сингъл на Iron Maiden
Издаден6 август 1984
Записан1984
Стилхевиметъл
Музикален издателEMI
АвторЕйдриън Смит, Брус Дикинсън
ПродуцентМартин Бирч
Хронология на синглите на Iron Maiden
"The Trooper (1983) 2 MInutes to Midnight“ (1984) Aces High
Най-висока позиция
11 място във Великобритания

2 Minutes to Midnight е единадесетият подред сингъл на британската хевиметъл група Айрън Мейдън и първият от албума Powerslave. Сингълът излиза на 6 август 1984 г. и достига 11-о място в класациите на Обединеното кралство. Песента е написана от Ейдриън Смит и Брус Дикинсън.

Песента е посветена на „Часовника на страшния съд“, символичен часовник използван от списанието Bulletin of the Atomic Scientists за означаване на края на човечеството в резултат на ядрена война. През септември 1953 г. часовникът е достигнал 2 минути до полунощ, като за полунощ се приема началото на войната. Това се случва, когато САЩ и Съветския съюз тестват термоядрени оръжия в рамките на девет месеца една след друга. Самата песен отразява точно този момент и може да се интерпретира като анти-военна песен. Първото китарно соло се изпълнява от Дейв Мъри, следвано от китарно соло на Ейдриън Смит.

„Rainbow's Gold“ е част от този сингъл и представлява кавър версия на песен от едноименния албум на британската прогресив рок група Beckett.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

  1. „2 Minutes to Midnight“ (Ейдриън Смит, Брус Дикинсън) – 6:04
  2. „Rainbow's Gold“ (кавър на Beckett) – 4:57
  3. „Mission from 'Arry“ – 6:43

Състав[редактиране | редактиране на кода]