Дерек Ригс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дерек Ригс
Derek Riggs
британски художник
Роден
Семейство

Уебсайтwww.derekriggs.com

Дерек Ригс (на английски: Derek Riggs, р. 13 февруари 1958, в Портсмът, Англия) е съвременен британски художник, най-известен със създаването на талисмана на хевиметъл групата Айрън Мейдън Еди, както и много от обложките им. Освен това работи и с Gamma Ray и The Iron Maidens.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Най-известното постижение на Ригс е работата му с Айрън Мейдън по създаването на талисмана Еди, както и на обложките на албумите и синглите на групата. Еди е базиран на герой наречен Електрическия Матю, който бил включен в картина, чрез която Ригс символизирал пънк движението в началото на 80-те във Великобритания. Маниджърите на Айрън Мейдън видели картината и решили, че може да бъде адаптирана за техните цели. Помолили за новя версия, но този път с повече коса и така се получила обложката на дебютния албум, издаден през 1980 г. Ригс работи с групата през 80-те и 90-те, създавайки най-известните им обложки; последната му работа с Мейдън е за албума Brave New World (2000). След като обложката му за сингъла The Wicker Man е отхвърлена, той отказва да рисува повече за групата.

Ригс прави обложката и на дебютния албум на The Iron Maidens. Картината е озаглавена „LA Maneater“ („Мъжеядка от Лос Анджелис“) и изобразява женска версия на Еди, наречена Едвина.

Той работи и със Стратовариус за албума им Infinite; с Gamma Ray за Power Plant и с Artension за Future World.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Derek Riggs в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​