Джуит Кар Кампъни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Джуит Кар Кампъни“ (Jewett Car Company) е американска промишлена компания от кроя на 19 век до началото на 20 век, която е произвеждала трамваи.

Компанията е основана през 1893 г. в Джуит, Охайо, където се намира нейният първи завод. През 1904 г. компанията се мести от Джуит в Нюарк, Охайо, но запазва първоначалното си име. Новото място е на улица „Саут Уилямс“ и се разпростира на около 40 декара. Скоро след това заводът се нарежда сред най-големите работодатели в Нюарк, а клиент на компанията става градската управа на Сан Франциско, която купува няколко трамвая.

Компанията произвежда повече от 2000 трамвая, които се използват в 26 американски щата и в Канада.

„Джуит Кар Кампъни“ престава да съществува през 1919 г., когато автомобилите започват да изместват масовия обществен транспорт.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jewett Car Company“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.