Джулия Гилард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джулия Гилард
Julia Gillard

Родена

Религия атеизъм
Професия политик
Политика
Министър на образованието
3 декември 2007 – 28 юни 2010 г.
Вицепремиер на Австралия
3 декември 2007 г. – 24 юни 2010 г.
Министър-председател на Австралия
24 юни 2010 г. – 27 юни 2013 г.
Отличия OrderAustraliaRibbon.png Орден на Австралия

Подпис Julia Gillard Signature.svg
Уебсайт juliagillard.com.au
Джулия Гилард в Общомедия

Джулия Гилард е австралийски политик, бивша Министър-председател на Австралия, лидер на Австралийска лейбъристка партия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена в Бари (Уелс), тя емигрира със семейството си в Аделаида, Южна Австралия през 1966 г. За първи път е избрана за народен представител в парламента на Австралия на федералните избори през 1998 г. Когато през 2006 г. Кевин Ръд е избран за лидер на Австралийска лейбъристка партия, тя е назначена като заместник-лидер на партията.

В следствие от победата на Лейбъристката партия на федералните избори през 2007 г. Кевин Ръд става Министър-председател на Австралия, а тя става първата жена вицепремиер на Австралия.

След оставката на Ръд на 24 юни 2010 г. тя заема неговото място и така Гилард става първата жена Министър-председател на Австралия.

На същата дата тя се заклева в длъжността като премиер на Австралия пред генерал-губернатора на Австралия. Гилард печели и федералните избори на 21 август 2010 г. и запазва заетата позиция.

По време на управлението на Джулия Гилард тя е и лидер на Австралийска лейбъристка пратия до загубата и вътрешнопартийно от Кевин Ръд на 26 юни 2013 г.

Тогава тя губи подкрепата на съпартийците си и загубва с 45 на 57 гласа срещу Ръд. Тогава тя подава оставка и напуска Парламента на Австралия малко след това.