Дзин Хайпън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дзин Хайпън 景海鵬
Jing Haipeng.JPG
Информация
Роден 24 октомври 1966
Юнчен, Шанси, Китай
Националност китаец
Друга професия пилот
Звание полковник
Престой в космоса 2 денонощия, 20 часа 27 минути
Мисии Шънджоу 7, Шънджоу 9
Дзин Хайпън 景海鵬 в Общомедия

Цзин Хайпън (на традиционен китайски: 景海鵬, на опростен китайски: 景海鹏, на пинин: Jǐng Hǎipéng) е шестият китайски космонавт и 485-и в света.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 октомври 1966 г. в Юнчен, провинция Шанси, Китай. През 1985 г. постъпва в редовете на Народоосвободителната армия на КНР (НОАК). От 1987 г. е член на Китайската комунистическа партия. През януари 1998 г. официално е включен в групата на първите космонавти на Китай. Женен е за Джан Пин, имат син Дзин Юйфей.

Тайконавт[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 г. е включен във втория състав на екипажа на кораба Шънджоу 6, заедно с Лиу Бомин[1].

На 25 септември 2008 г. в 13:10 UTC започва първия си космически полет в състава на екипажа на кораба Шънджоу 7.[2]. Другите членове на екипажа са Джай Джъган и Лиу Бомин. Най-важната цел е първото излизане на китайски астронавт в открития космос. Излизането се осъществява на 27 септември в 8:38 до 9:00 EST, а астронавтът е Джай Джъган. Лиу Бомин, също е облечен в скафандър и остава в кораба да предостави помощ при нужда. Излязъл за съвсем кратко време. Дзин Хайпън остава да пилотира космическия кораб. След излизането в открития космос е пуснат микросателит, служещ за предаване на изображение от външната страна на кораба (активен до 4 януари 2009 г.). Астронавтите се завръщат на Земята в 9:38 UTC на 28 септември. В космоса остава орбиталният модул, като се очаква да е в орбита около шест месеца.

На 16 юни 2012 година Хайпън става вторият тайконавт, който лети два пъти в космоса, след като излита на борда на Шънджоу 9.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]