Ние Хайшън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ние Хайшън 聶海勝
Nie Haisheng.JPG
Роден 13 октомври 1964
с. Яндан, Хубей, Китай
Националност китаец
Друга професия пилот
Звание полковник
Престой в космоса 4 денонощия, 19 часа 32 минути
Мисии Шънджоу 6
Ние Хайшън 聶海勝 в Общомедия

Ние Хайшън (традиционен китайски: 聶海勝, опростен китайски: 聂海胜, пинин: Niè Hǎishèng) е полковник от Народоосвободителната армия на КНР (НОАК) и 3-ти китайски, 442-ри в света космонавт.

Роден е на 13 октомври 1964 г. в с. Яндан (Yangdang), провинция Хубей (Hubei) в централен Китай. Ние Хайшен е от бедно семейство, което имало осем деца, той е шесто дете.

Завършил гимназия в родната си провинция. През 1984 постъпва в училище за летци. Служи като пилот на изтребител в НОАК. Бил е командир на ескадрила, командир на група, майстор-навигатор. Има военно звание полковник.

На 12 юни 1989 г. в самолета, на който летял Ние Хайшън, на височина 4000 метра възниква експлозия, и двигателят спира. Самолета започнал да пада. Хайшън се опитва да възстанови контрола над падащия самолет до минималната височина 400 – 500 метра, и чак тогава катапултирал.

Ние Хайшън е избран в отряда на космонавтите през януари 1998 от повече от 1500 от най-добрите пилоти на Китай. Той е резервен космонавт за първия пилотиран полет на Китай на кораба „Шънджоу 5“.

Извършил космически полет заедно с Фей Дзюнлун, като пилот на кораба „Шънджоу 6“ от 12 до 16 октомври 2005. По време на този космически полет Ние Хайшън отбелязва 41-ия си рожден ден.

Ние Хайшън е женен и има една дъщеря на 11 години.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]