Ян Лиуей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ян Лиуей 楊利偉
Yang Liwei.jpg
Информация
Роден 21 юни 1965 г. (57 г.)
Суичжон, Ляонин, Китай
Националност китаец
Друга професия пилот
Звание генерал-майор от ВВС на Китай
Престой в космоса 21 часа 23 минути
Мисии Шънджоу 5
Ян Лиуей 楊利偉 в Общомедия

Ян Лиуей (на традиционен китайски: 楊利偉, на опростен китайски: 杨利伟, на пинин: Yang Liwei) е генерал-майор от Народоосвободителната армия на КНР (НОАК) и 1-ви китайски, 432-ри в света космонавт.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ян Лиуей е роден на 21 юни 1964 в с. Суичжон, провинция Ляонин, Китай. Съпругата му Джан Юймей (Zhang Yumei) е офицер от НОАК. Имат син (р. 2002 г.).

Служба във ВВС и космическа подготовка[редактиране | редактиране на кода]

Ян Лиуей завършва училище през 1983 г. Оттогава служи във Военновъздушните сили на НОАК. Той става пилот на изтребител и се издига до звание подполковник. През януари 1998 г. е избран в отряда на китайските космонавти. През 2003 г. (края на лятото) е включен в първата група от трима кандидати, преминали непосредствена подготовка за първия полет. На заседание на държавната комисия на 14 октомври е утвърден за основен космонавт. Малко преди полета му е присвоено званието полковник. Името на първия китайски космонавт се държало в тайна. То станало известно само един ден преди старта и е публикувано в пресата на Хонконг.

Космически полет[редактиране | редактиране на кода]

Космическия скафандър на Ян Лиуей

Ян Лиуей извършва космически полет с кораба „Шънджоу 5“, който е изведен в орбита около Земята с ракетата-носител „Чанджън“ („Великия поход“) на 15 октомври 2003 г. Казано било, че Ян Лиуей имал със себе си оръжие, нож и палатка в случай на приземяване на непредвидено място. Освен това, Ян Лиуей имал със себе си на борда знамена на Китай и ООН.

„Шънджоу-5“ се приземява на 16 октомври 2003 г. в автономния район Вътрешна Монголия, извършил за 21 часа 14 обиколки около Земята. Петнадесет минути след приземяването, с помощта на хора от спасителния отряд, Ян Лиуей излиза от кораба и заявил, че се чувства добре. Председателят на Китай Ху Дзинтао го поздравил с успешния полет. След полета Ян Лиуей става национален герой на Китай. В едно от интервютата след полета Ян Лиуей отговаря, че той не видял великата китайска стена от космоса.

На 7 ноември 2003 г. Ян Лиуей получава титлата „Герой на космоса“ от Дзян Дзъмин, бивш Председател на КНР и Председател на Централния военен съвет на КНР.

През юли 2008 г. на Ян Лиуей е присвоено званието генерал-майор от ВВС на НОАК.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че Ян Лиуей стана първият космонавт на Китай, той не е първият етнически китаец в космоса. Преди него, през 1985 г., по време на мисията на совалката "Чалънджър", мисия STS-51B в космосе е бил американеца от китайски произход (роден в Шанхай) Тейлър Уонг (Taylor Wang). Още по-рано, през 1968 г., в космоса бил родения в Хонконг американски астронавт Уилям Андерс, извършил полет с „Аполо 8“, а през 1985—1996 г. 5 космически полета извършва Шанън Лусид, родена в Шанхай.

На името на Ян Лиуей е наречен астероидът21064 Янлиуей.