Аполо 8

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аполо 8
Емблема на мисията
Общи данни
№ по NSSDC ID1968-118А
Команден модулCM-103
Сервизен модулSM-103
Ракета носителСатурн V SA-503
Екипаж3
Старт21 декември 1968 г.
12ч. 51м. UTC
Космически център Кенеди Флорида
(LC 39A)
Кацане на Земята27 декември 1968 г.
15ч. 51м. 42с. UTC 8°07′30″ с. ш. 165°01′12″ з. д. / 8.125° с. ш. 165.02° з. д.
Продължителност на полета6д. 3ч. 00м.
Околоземни орбити2
Апогей191.3 км.
Перигей181.5 км.
Орбитален период1ч. 28м. 10с.
Инклинация32.51°
Окололунни орбити10
Общо време на лунна орбита20ч. 10м. 13с.
Апоселений270.5 км.
Периселений96.8 км.
Екипаж

Андърс, Ловел, Борман
Космически мисии на НАСА
Предишна Следваща
Аполо 7 Аполо 9
Аполо 8 в Общомедия
Аполо 8

Аполо 8 (на английски: Apollo 8) е първият пилотиран космически кораб напуснал земната орбита и достигнал Луната. Това е втората пилотирана мисия по програмата Аполо на НАСА, като за първи път тристепенната ракета-носител Сатурн V излита с екипаж на борда. Целта на експедицията е достигане на естествения спътник на Земята, влизане в окололунна орбита, заснемане и набелязване подходящи места за прилуняване на бъдещи мисии, завръщане и приводняване в предварително набелязан район на родната планета. За първи път членовете на Аполо 8 преминават границата на радиациония пояс на Земята и достигайки Луната преминават на орбита около друго космическо тяло. Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс са първите хора видели с очите си обратната страна на Луната.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

В надпреварата със СССР по времето на Студената война за усвояването на космическото пространство, през лятото на 1968 г. НАСА взима решение за ускорявяне работата на програма Аполо. Появилите се сведения и полетите по съветската програма Зонд карат ръководството да прескочи окончателното завършване на изпитанията на Лунният модул и взима решение за изпращането на кораб до Луната без него.

Полет[редактиране | редактиране на кода]

Първата снимка, направена от човек на цялата Земя, вероятно от Уилям Андерс
Земен изгрев, направена на 24 декември 1968 г.

Корабът е изстрелян в 12ч. 51м. 00с. UTC на 21 декември 1968 г. от стартов комплекс LC 39A на Космически център Кенеди Флорида. Изведен е на ниска земна орбита с апогей 191.3 км. и перигей 181.5 км. След две обиколки около Земята са включени двигателите на третата степен и астронавтите се отправят на път към Луната. Членовете на екипажа на Аполо 8 са пионери в няколко дяла от пилотираните космически полети. Те за първи път излитат с тристепенната Сатурн V, използвайки третата степен на ракетата за ускоряване и напускане на околоземната орбита, достигайки най-висока скорост от 10.822 км/с. По време на полета за първи път екипаж извършва маневра за влизане в орбита около друго космическо тяло без команди от Земята. При навлизането в зоната на космическа радиосянка е включен двигателят на командния модул и Аполо 8 става първият пилотиран космически кораб станал спътник на Луната с периселений 96.8 км и апоселений 270.5 км. Направени са много снимки и топографски измервания, като са набелязани и картографирани специфични лунни обекти за бъдещите посетители на нашия естествен спътник. За първи път е фотографиран изгрева и залеза на Земята върху лунния хоризонт. В навечерието на Коледа астронавтите излъчват пряко телевизионно предаване продължило 24 минути, като са показани лунните пейзажи от камерата която те носят със себе си. Аполо 8 прави общо 10 лунни обиколки и отново на обратната страна на Луната е включен главният двигател за ускорение и преминаване в балистична траектория която води кораба по обратния път към родната планета. Спускаемата капсула се приводнява в южния Пасифик призори на 27 декември (15 ч. 51 м. 42 с. UTC) и астронавтите са качени на борда на самолетоносача Йорктаун 90 минути по-късно.

Екипаж[редактиране | редактиране на кода]

Пост Астронавт
Командир Франк Борман
два космически полета
Пилот на командния модул Джеймс Ловел
три космически полета
Пилот на лунния модул Уилям Андерс
един космически полет
  • Броя на полетите за всеки астронавт е преди и включително тази мисия.

Дублиращ екипаж[редактиране | редактиране на кода]

Пост Астронавт
Командир Нийл Армстронг
един космически полет
Пилот на командния модул Едуин „Бъз“ Олдрин
един космически полет
Пилот на лунния модул Фред Хейз
  • Броя на полетите за всеки астронавт е преди тази мисия.

Снимки от Аполо 8[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]