Франк Борман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франк Борман
американски астронавт
Frank Borman.jpg
Информация
Роден14 март 1928 г. (94 г.)
Гери, Индиана, САЩ
Националностамериканец
Друга професиялетец-изпитател
Званиеполковник от USAF
Престой в космоса19 денонощия 21 часа 35 минути 43 секунди
СелекцияГрупа НАСА-2 (1962)
МисииДжемини 7, Аполо 8
Емблема на мисията
Gemini VII patch.png Apollo-8-patch.png
Пенсиониране1 юли 1970
Франк Борман в Общомедия

Франк Фредерик Борман II (на английски: Frank Frederick Borman II) е бивш американски астронавт, летял в космоса два пъти. Известен е най-вече като командир на Аполо 8, първия полет влязъл в лунна орбита.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Борман е роден на 14 март 1928 г. в Гери, Индиана. Получава бакалавърска степен от Американската военна академия през 1950 г. и получава магистърска степен по аерокосмическо инженерство от Калифорнийския технологичен институт [1]

Избран е за астронавт от НАСА през септември 1962 година.

Екипажът на Джемини 7: Борман (дясно) и Джим Ловел

Полети[редактиране | редактиране на кода]

Франк Борман е летял в космоса като член на екипажа на следните мисии:

Командир е на екипажа, а пилот е Джеймс Ловел. Ф. Борман е вторият от петимата „командири-новобранци“. Продължителността на полета е 13 денонощия, 18 часа 35 минути, което е рекорд до 1 юни 1970 г. Осъществено е първото сближаване на два космически кораба. В програмата са включени редица медицински експерименти, както и сближаване с Джемини 6А. Двата кораба се сближават на разстояние от 90 до 0,3 м един от друг, осъществяват и радиовръзка помежду си. Полетът програма е изпълнена.

Екипажът е в състав: командир Ф. Борман, пилот на командния модул Д. Ловел и пилот на лунния модул Уилям Андерс. Корабът е първият, който напуска гравитационното поле на Земята, а екипажът е първия, който успява да види обратната страна на Луната. Това е първата пилотирана лунна орбитална мисия. Извършена е без лунен модул. Извършени са 10 обиколки около Луната. По време на обиколките правят екипажът прави много снимки и наблюдения на лунната повърхност и на евентуалните места за кацане на бъдещите мисии. Правят няколко телевизионни предавания на живо. На Бъдни вечер командирът Борман прочита първите 10 стиха от Битието по телевизията на Земята и пожелава на зрителите „Лека нощ, добър късмет, Весела Коледа и Бог да благослови всички вас – на всички вас от добрата земя“. Кацането е само на 2,6 км от предвидената точка. Продължителността на полета е 6 денонощия 3 часа.

Космически полети на Франк Борман
Дата КК Функции Продължителност
1 4 декември 1965 Джемини 7 Командир 13 денонощия 18 часа 35 мин 1 сек.
2 21 декември 1968 Аполо 8 Командир 6 денонощия 3 часа 0 мин 42 сек.
Сумарно време в космоса – 19 денонощия 21 часа 35 минути и 43 секунди[2].

Награди[редактиране | редактиране на кода]

SpaceMOH.jpg

На 1 октомври 1978 г., Франк Борман е награден от Конгреса на САЩ с Космически медал на честта – най-високото гражданско отличие за изключителни заслуги в областта на аерокосмическите изследвания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за