Чан Кайшъ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
В това китайско име фамилията Чан стои пред личното име.
Чан Кайшъ
蔣中正
китайски политик
Чан Кайшъ през 1940 г.
Чан Кайшъ през 1940 г.

Роден
Починал
Погребан Република Китай

Религия християнство
Методизъм
Политика
Партия Гоминдан
Подпис Chiang Kaishek signature.svg
Чан Кайшъ в Общомедия
Чан Кайшъ на конференцията в Кайро, 1943 г.

Генералисимус Чан Кайшъ (изговаряно още Дзян Дзиешъ, в повечето български и руски стари източници се среща като Чан Кайши) е китайски политик и държавник, партиен лидер и офицер – генералисимус.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е във Фънхуа, провинция Джъдзян, Китай на 31 октомври 1887 г. През 1906 г. завършва Военната академия за младши и старши офицери в Баудин (Паотин), Северен Китай. По-късно печели конкурс и място в японската военна академия, където продължава образованието си в периода 1907 – 1911 г.

През 1920-те години Чан Кайшъ постъпва в партията Гоминдан. Той е привърженик на нейното ляво радикално крило, верен последовател на идеите на Сун Ятсен. Като главнокомандващ на Национално-революционната армия Чан Кайшъ оглавява Северния поход (1926 – 1928).

На 12 април 1927 г. предотвратява опит за комунистически преврат в Китай, ликвидира метежа, организиран от хора на Комунистическия интернационал в китайското националноосвободително движение и установява управление тип диктатура. Чан Кайшъ е същевременно председател на ЦК на Гоминдан, президент на Китайската република, председател на Националното правителство (после Изпълнителен съвет) на Китайската република и главнокомандващ въоръжените сили. Удостоен е със званието генералисимус. Извършва 5 похода за борба срещу действията на ортодоксалните комунисти в периода от 1930 до 1934 г.

След нападението на Япония на 7 юли 1937 г. Чан Кайшъ обединява национално-патриотичните сили за борба с окупаторите и влиза в съюз с Китайската комунистическа партия (ККП). Въпреки това Чан Кайшъ поддържа голяма армейска сила за контрол върху военизираните отряди на ККП. Чан Кайшъ е причисляван към държавниците от „Голямата четворка“ (заедно със Сталин, Рузвелт и Чърчил) от Втората световна война.

След капитулацията на Япония на 2 септември 1945 г. Чан Кайшъ отказва да влезе в коалиционно правителство с ККП и през юни 1946 г. започва въоръжена борба между силите на Гоминдан и ККП, която води до Гражданската война в Китай. През 1949 г. армията на Чан Кайшъ е отблъсната от континентален Китай, а самият той се оттегля на остров Тайван, където продължава съществуването на Република Китай.

Неговата партия управлява републиката до 2000 г., а Чан Кайшъ е министър-председател и президент на Китайската република до смъртта си в Тайпе на 5 април 1975 г. В негова чест е построен мемориал, който е сред най-забележителните архитектурно-паркови комплекси на столицата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]