Тед Търнър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тед Търнър
Ted Turner
американски медиен магнат

Роден

Образование Браун
Семейство
Съпруга Джейн Фонда (1991 – 2001)

Уебсайт www.tedturner.com
Тед Търнър в Общомедия

Робърт Едуард Търнър III (на английски: Robert Edward Turner III), известен като Тед Търнър (Ted Turner), е американски медиен магнат и филантроп. Известен е най-вече с откриването на CNN, с проваления си брак с Джейн Фонда и с дарението си от 1 милиард долара на ООН.

Търнър е роден на 19 ноември, 1938 в Синсинати. Медийната му империя започва от рекламния бизнес на баща му. Със закупуването на радиостанция на УКВ от Атланта започва изграждането на „Търнър Броудкастинг Систъм“. Неговият канал CNN е революция в телевизионните новини. Той отразява катастрофата на совалката „Чалънджър“ през 1986 година и Войната в Персийския залив през 1991 година.

Интересни събития от живота му са изключването от университета Браун и спечелването на Купата на Америка през 1977 година.

Той купува „Атланта Брейвс“ и „Атланта Хоукс“ през 1976 година и създава Игрите „Гудуил“ през 1986. Отношенията му с „Брейвс“ не са много добри до успеха на тима през 1990 г. Търнър е един от най-работещите с отбора си собственици, като най-далеч стига, когато дава почивен ден на мениджъра на отбора, за да върши неговата работа. За това си преживяване Търнър казва: „Да си мениджър не е толкова трудно, просто трябва да се справиш по-добре от другия.“

През 1989 г. Търнър създава „Задруга на Търнър за утрешния ден“, с която да награди фантастична книга, предлагаща позитивни решения на глобални проблеми. Победителят, избран от 2500 участници от цял свят, е романът на Даниел Куин „Измаел“.

Тед Търнър основава федерация „Търнър“ през 1990 г.

На 22 септември 1995 г. „Търнър бродкастинг систъм“ съобщава плановете си за сливане с Тайм Уорнър. Сливането приключва на 10 октомври 1996 г., като Търнър става вицепрезидент, ръководител на отдела на „Тайм Уорнър“ за кабелна телевизия. На 10 януари 2000 г. „Тайм Уорнър“ съобщават планове за сливане с AOL като AOL Тайм Уорнър. Това сливане приключва на 11 януари 2001 г.

На 29 януари 2003 г. „AOL Тайм Уорнър“ обявяват, че Тед Търнър ще напусне поста на вицепрезидент.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за