Уолис Симпсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уолис Симпсън
Bessie Wallis Simpson
херцогиня на Уиндзор

Родена
Починала
24 април 1986 г. (89 г.)
ПогребанаВеликобритания

РелигияКатолическа църква
Епископална църква в САЩ
Семейство
РодУиндзор[1]
СъпругЕдуард VIII (3 юни 1937 – 28 май 1972)

Уебсайт
Уолис Симпсън в Общомедия

Уолис Симпсън (на английски: Wallis Simpson; родена като Беси Уолис Уорфилд, на английски: Bessie Wallis Warfield) е разведена американка от висшето общество, чиито намерения за сключване на брак с британския крал Едуард VIII предизвикват конституционна криза, която в крайна сметка води до абдикирането на краля.

Уолис израства в Балтимор, Мериленд. Баща ѝ умира скоро след раждането ѝ, а овдовялата ѝ майка отчасти издържа семейството от заможните им роднини. Първият брак на Уолис е сключен през 1916 г. с американския военноморски офицер Ърл Уинфилд Спенсър-младши и завършва с развод. По време на втория си брак, когато е омъжена за Ърнест Симпсън от 1928 г., тя се среща с Едуард, който по това време е принц на Уелс. Пет години по-късно, когато Едуард се възкачва на кралския престол, Уолис се развежда със съпруга си, за да се омъжи за Едуард.[2]

Желанието на краля да се ожени за жена, която има двама живи бивши съпрузи, заплашва да се разрази конституционна криза в кралството. Това в крайна сметка довежда до абдикацията му няколко месеца по-късно, през декември 1936 г., като той изтъква, че иска да се ожени за жената, която обича.[3] След това, бившият крал е направен херцог на Уиндзор от своя брат и наследник, Джордж VI. Уолис и Едуард сключват брак шест месеца по-късно, при което тя става херцогиня на Уиндзор, макар да не ѝ е позволено да използва стила на съпруга си „кралско височество“.

Преди, по време на и след Втората световна война, двойката е подозирана от правителството и обществото в симпатизиране на нацисткия режим. През 1937 г. те посещават Германия и се срещат с Адолф Хитлер. През 1940 г. херцогът е назначен за губернатор на Бахамските острови, където двамата живеят до 1945 г. През 1950-те и 1960-те години херцогът и херцогинята се движат между Европа и САЩ, водейки охолен живот като обществени знаменитости. След смъртта на херцога през 1972 г. Уолис заживява в уединение и рядко се появява на публични места. Личният ѝ живот става обект на много спекулации. Тя умира през 1986 г. и е погребана до мъжа си в кралското гробище във Фрогмор, близо до замъка Уиндзор.[2] Уолис остава противоречива фигура в британската история и до днес.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Windsor (Familie) // Посетен на 16 юли 2019 г.
  2. а б Wallis Simpson // Encyclopædia Britannica, 20 април 2020. Посетен на 23 април 2020.
  3. Bloch, Michael. The Duchess of Windsor. London, Weidenfeld & Nicolson, 1996. ISBN 978-0-297-83590-5. с. 413.