SA-3 (Аполо)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
SA-3
Емблема на мисията
Общи данни
№ по NSSDC IDсуборбитален космически полет
Команден модулСатурн-Аполо 3 (SA-3)
Ракета носителСатурн I
Екипажбезпилотен
Старт16 ноември 1962 17:45:02
Кацане на Земятане се е приземил (разрушен е на 16 ноември 1962 в 17:49:55)
Продължителност на полета4 минути 53 сек.
Апогей166,9 км
Перигей
Инклинация
Космически мисии на НАСА
Предишна Следваща
SA-2 SA-4
SA-3 в Общомедия

SA-3 е третият полет на Сатурн I, ракета-носител от американската програма Аполо, извършен на 16 ноември 1962 г. Ракетата е изстреляна в 17 часа 45 минути и 2 секунди Координирано универсално време от космодрума Кейп Канаверъл.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

SA-3 продължава изпитанията, започнали с SA-1 и SA-2. Разликата е, че сега резервоарите са пълни за първи път догоре с гориво (първите два пъти са с по 83 %). Втората задача отново е по проекта Highwater – експеримент, свързан с освобождаването на големи количества вода в горните слоеве на атмосферата и изследване на последствията от това върху радиопредаването и промените в местните метеорологични условия.

Отново втората и третата степен са заредени с баласт от 109 000 литра вода. За първи път ракетата е снабдена с ракети за отделяне на първа от втора степен. За първи път се предават телеметрични данни в цифрова форма.

Полет[редактиране | редактиране на кода]

Първата степен на SA-3 е боядисана в синьо. Площадка 34

Полетът започва на 16 ноември 1962 от площадка 34 на космодрума Кейп Канаверъл. Двигателите са стартирани в 17:45 часа и ракетата лесно достига височина от около 166 км. След достигане на максималната височина на полета (апогея) по команда от Земята ракетата е детонирана, както е планирано и по този начин се разпръсва водата в йоносферата. Почти всички системи работят правилно. Поради наличието на повече гориво, инженерите успяват да наблюдават поведението на ракетата с по-бавно ускорение и по-дълга работа. Телеметрията, обаче, е с ниско качество и резултатите са неясни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]