Диана Димитрова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Диана Димитрова
Родена
1 април 1990 г. (34 г.)
Националност България
Значими ролиAquilina, Barbarians Rising
Уебсайт

Диана Димитрова е българска актриса и художничка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Диана Димитрова е родена на 1 април 1990 г. в град Добрич. Родителите ѝ се разделят, когато тя е на 13 години. Отраснала е с баба си и дядо си в село Кайнарджа, област Силистра. Средното си образование получава в СОУ "Никола Йонков Вапцаров" в град Силистра, където учи в паралелка с профил рисуване.

След завършване на гимназията е приета първа по успех в Националната художествена академия, специалност Графика. Актрисата споделя, че рисува от 5 годишна, а портретите са ѝ слабост. Въпреки че мечтата ѝ се осъществява, тя осъзнава, че това не е нейното място и се отказва още след първата година. Решава да кандидатства актьорско майсторство в НАТФИЗ и е приета отново първа по успех. Завършва през 2015 година в класа на проф. Атанас Атанасов.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 година актрисата играе в постановката „Посещението на старата дама“ на режисьорката Диана Добрева. По това време актрисата прави моноспектакъл „Въпреки всичко“, който играе две години и половина. Участва в сериал на канала History Channel – „Спартак“, където изпълнява главната женска роля на тракийска вещица, която накрая е разпъната на кръст. След тази роля продуцентите я забелязват и ѝ дават друга – този път в продукцията „Eight days that made Rome“. Там играе привидението, което преминава реката Рубикон. Снима се в няколко епизода на сериала „Столичани в повече“. Снима и в холивудската продукция „Death race 4“ с Дани Глоувър и Дани Трехо. Диана започва участието си в „Откраднат живот“ в първи сезон с епизодична роля. След това продуцентът Евтим Милошев я кани да участва в четвърти сезон с главна женска роля на уроложката Зорница Огнянова. Участието ѝ продължава и в следващите девет сезона. Паралелно с него се снима в българския филм „Писма от Антарктида“.

Освен актриса, Диана е и художничка. Определя рисуването като необходимост. През 2021 прави първа самостоятелна изложба Жената в галерия nOva art space. Автор е на три детски книжки – „Влад“, „История за Малката вещица, Драконовото зайче и Асо купа“ и „Омагьосаните“, където освен текста, нейни са и илюстрациите.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]