Диана Димитрова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диана Димитрова
Родена
Националност  България
Значими роли д-р Зорница Огнянова
Откраднат живот
Уебсайт

Диана Димитрова е българска актриса, художник и писател. Известна е с ролята си на доктор Зорница Огнянова в сериала „Откраднат живот“.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Диана Димитрова е родена на 1 април 1990 г. в град Добрич. Още от малка е доста самостоятелна и независима. Родителите ѝ се разделят, когато тя е на 12 – 13 години. Отраснала е с баба си и дядо си в село Кайнарджа, област Силистра. Средното си образование получава в училище в град Силистра, където учи в паралелка с профил рисуване. На 15 – 16 годишна възраст решава, че ще се занимава с изобразително изкуство занапред и така след завършване на гимназията е приета първа по успех в Художествената академия, специалност Графика. Актрисата споделя, че рисува от 5 годишна, а портретите са ѝ слабост. Въпреки че мечтата ѝ се осъществява, тя осъзнава, че това не е нейното място и се отказва още след първата година. Решава да кандидатства актьорско майсторство в НАТФИЗ. След цяло лято подготовка с неин приятел, който е актьор, тя е приета отново първа по успех. Следва при трима преподаватели – Веселин Ранков, Здравко Митков и Атанас Атанасов, като след година прекъсване влиза в класа на проф. Атанасов и завършва през 2015 година.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 година актрисата играе в постановката „Посещението на старата дама“ на режисьорката Диана Добрева, редом до Анета Сотирова, Веселин Мезеклиев, Любомир Ковачев и други. Има възможност да влезе веднага след завършването си в театъра на „Армията“, но отказва, което според нея е грешка в кариерата ѝ. По това време актрисата прави моноспектакъл „Въпреки всичко“ по сценарий и режисура на Радослав Гизгинджиев, който играе две години и половина. Диана играе и в чуждестранни продукции. Участва в сериал на канала History Channel – „Спартак“, където изпълнява ролята на тракийска вещица, която накрая е разпъната на кръст. След тази роля продуцентите я забелязват и ѝ дават друга – този път в продукцията „Eight days that made Rome“. Там играе привидението, което преминава реката Рубикон. Снима се в няколко епизода на сериала „Столичани в повече“. Снима и в холивудската продукция „Death race 4“ с Дани Глоувър и Дани Трехо. Диана започва участието си в „Откраднат живот“ в първи сезон с ролята на разюзданата сестра Мая, която има авантюра с доц. Захариев, изпълняван от актьора Емил Марков. Там актрисата има епизодична роля и е с доста различен външен вид – с руса, къса коса и няколко килограма повече. Взема участие в още български продукции като „Дъвка за балончета“ и „Дяволското гърло“. След тези роли продуцентът Евтим Милошев се сеща за нея и я кани да участва в четвърти сезон на „Откраднат живот“, този път с друга, по-голяма роля – на уроложката Зорница Огнянова.[2][3]Според Диана общото между нея и героинята ѝ е любовта към децата. Участието ѝ продължава и в следващите сезони. Паралелно с него се снима в българския филм „Писма от Антарктида“ с Ирмена Чичикова.

Освен актриса, Диана е художник и писател. Определя рисуването като необходимост и нещо, което я успокоява. През годините е правила няколко самостоятелни изложби. Като писател е автор на три детски книжки – „Влад“, „История за Малката вещица, Драконовото зайче и Асо купа“ и „Омагьосаните“, където освен текста, нейни са и рисунките.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]