Дива Грабовчева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дива Грабовчева
Diva Grabovčeva
хърватска мъченица
Родена
Починала

Дива Грабовчева (родена във Варвара (Прозор-Рама) – починала ок. 1680 г. в Кеджара) е митична хърватска католическа дева мъченица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Според легендата Дива е родена в село Варвара в Северна Херцеговина. Тя отказва предложение на турски благородник за ръката и сърцето си и бяга от дома си в областта Кеджара. Турчинът я намира и се опитва да я насили. Тя се противопоставя и той я убива. В началото на ХХ век археолог открива останките на младо момиче в гроб, свързан с легендата, и твърди, че това са останки на Дива Грабовчева.

Тя е символ на девствеността. Хърватският певец и композитор Марко Перкович записва албума "Diva Grabovčeva", посветен на нея. Неин паметник е издигнат от известния скулптор Кузма Ковачич[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lik Dive Grabovčeve kao brend vjerskog turizma // blidinje.net. Посетен на 11 октомври 2015.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mila Gojsalić в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​