Димитър Генов (волейболист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Генов.

Димитър Генов
Персонална информация
Цяло имеДимитър Генов
Дата на раждане23 октомври 1990 г. (1990-10-23) (33 г.)
Място на ражданеМонтана, България
Височина196 см
Тегло90 кг
Постцентър
Отскок при атака330 см
Отскок при блокада305 см

Димитър Генов е български професионален волейболист, център, състезател от 2016 година на ВК Сливнишки герой (Сливница).

Кратка спортна биография[редактиране | редактиране на кода]

Генов е роден в гр. Монтана. Завършва средно образование в ПГЕ „Христо Ботев“ в родния си град, а по-късно завършва Минно-Геоложки Университет „Св. Иван Рилски“ в София.

Започва да тренира волейбол още в най-ранна възраст, като първи стъпки прави в местния ВК Монтана (Монтана), където негов първи треньор е Ивайло Бодурски. На 19 години дебютира в мъжкия волейбол, след като през 2010 година заиграва с тима на ВК Септември Про Синема (София), където е привлечен от треньора Лучан Стоичков. Престоява в отбора до 2012 година, когато подписва с отбора на ВК Хайстер Волей-ЛТУ (София) за който играе две години. През 2014 г. става част от ВК Изгрев (Ябланица) за който играе до края на 2015 година.

През 2016 година е привлечен от бившия национал и треньор на националния тим на България по волейбол Мартин Стоев в неговия нов проект – ВК Сливнишки герой (Сливница), с който се състезава в Националната волейболна лига. Още през същата година тима спечелва промоция за професионалната Висша Волейболна лига, където играе в Сезон 2017/2018 под ръководството на опитния треньор Стоян Стоев.

Генов и Тодоров на блокада в двубоя с ВК ГРАД, спечелен с 3 – 0, 21 октомври 2017 г., Арена Сливница

На 28 октомври 2017 година, по време на двубоя с ВК Звездец от първенството на България по волейбол получава тежка контузия, скъсвайки Ахилесово сухожилие на левия си крак[1]. Претърпява успешна операция при известния ортопед д-р Христо Мазнейков в столичната МБАЛ „Св. София“[2], след което преминава период на възстановяване.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]