Портал:Волейбол

от Уикипедия, свободната енциклопедия

редактиране 

Портал Волейбол

Волейболът (на английски: volleyball, от volley – воле, удар по летяща топка или просто летяща топка преди да докосне земята и ball – топка) е вид колективна спортна игра с топка, по време на която два отбора се състезават на специална площадка, разделена с мрежа, като насочват топката в полето на противника така, че тя да падне на земята или противникът да допусне грешка. При това за организация на атака са допустими само три удара на топката.

Официалните варианти са два: Класически – правилата на играта са описани по-долу. Обикновено се играе в зали или кортови игрища; Плажен волейбол – игрището е 16 на 8 метра. Отборите са по двама души. Геймовете са до 21 точки. Играе се върху пясък.

Освен това съществуват и други спортове, основаващи се на волейбола като джитбол, босабал, снежен волейбол и др.

Волейболът е изключително активен спорт, свързан с големи натоварвания, тъй като повечето нападателни и защитни действия се извършват по време на вертикален отскок, високо над мрежата.

редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с волейболът, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

Свързани портали