Снежен волейбол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Снежен волейбол
Snow Volley Italia 2016.jpg

Снежен волейбол или сноуволей е зимната версия на плажен волейбол, който се играе на сняг вместо пясък.

При волейбола на сняг се прилагат абсолютно същите правила, каквито са и за плажния волейбол, установени от Международната федерация по волейбол (FIVB).

Игрището е правоъгълник с размери 16 x 8 m, заобиколено от район с ширина минимум 3 m. Полето е очертано от линии с ширина 5 – 8 см, а височината и характеристиките на мрежата, са същите като при плажния волейбол (2,24 m за жени и 2,43 m за мъже).

Броят на участниците в един отбор е 2. Играчите могат да се подреждат свободно на игрището, с изключение на този който изпълнява сервис.

История[редактиране | редактиране на кода]

Снежният волейбол се е зародил в Русия през 2006 г., като традиционен коледен турнир. От 2009 г. започва да се практикува в Австрия, където през годините става много популярен. Там се е провел и първият европейски турнир.

През 2011 г. Австрийската волейболна федерация признава волейбола на сняг, като официален спорт, а през 2015 г. Европейската волейболна конфедерация официално обяви спорта и организира първото европейско първенство по волейбол на сняг в първата четвърт на 2016 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Волейбол“         Портал „Волейбол