Снежен волейбол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Снежен волейбол
Snow Volley Italia 2016.jpg

Зимен волейбол или волейбол на сняг е зимна дисциплина от семейството на волейболните спортове, която се играе на сняг между отбори от по трима състезатели плюс резерви.

При волейбола на сняг се прилагат правилата, установени от Международната федерация по волейбол (ФИВБ) през 2018 година.

Игрището е правоъгълник с размери 16 × 8 m, заобиколено от район с ширина минимум 3 m. Полето е очертано от линии с ширина 5 – 8 см, а височината и характеристиките на мрежата, са същите като при плажния волейбол (2,24 m за жени и 2,43 m за мъже).

Играчите могат да се подреждат свободно на игрището с изключение на този, който изпълнява начален удар.

История[редактиране | редактиране на кода]

Зимният волейбол се е зародил в Русия през 2006 г. като традиционен коледен турнир. От 2009 г. започва да се практикува в Австрия, където през годините става много популярен. Там се провежда и първият европейски турнир.

През 2011 г. Австрийската волейболна федерация признава волейбола на сняг като официален спорт, а през 2015 г. Европейската волейболна конфедерация официално обявява спорта и организира първата Европейска верига по волейбол на сняг в първата четвърт на 2016 година. Първото европейско първенство се провежда през март 2018 година във Ваграйн (Австрия), алпийския курорт, смятан за родното място на зимния волейбол като професионален спорт.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]