Плажен волейбол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Плажен волейбол

Плажният волейбол е разновидност на волейбола. Игрището е 16 на 8 метра и най-често се играе от два отбора по двама души. Играе се върху пясък. За първи път на Олимпийските игри плажният волейбол е включен в програмата за Олимпийските игри през 1996 г. в Атланта (САЩ).

За победа са нужни 2 от 3 гейма до 21 точки, като в края на гейма трябва да има 2 точки разлика.

Ударът с две ръце отгоре е позволен само при вдигане на втора топка, но състезателите не го използват много често, защото има голям риск да направят двоен удар, който е забранен. Затова те използват най-често удар отдолу с две ръце.

История[редактиране | редактиране на кода]

Плажният волейбол е вариант на закрит волейбол, който е изобретен през 1895 г. от Уилям Г. Морган. Плажният волейбол най-вероятно е възникнал през 1915 г. на плажа Уайкики в Хавай, в Outrigger Canoe Club. Според интервю от 1978 г. на член на Outrigger Canoe Club, Джордж Дейвид „татко“ център постави мрежа там и се проведе първата записана игра на плажен волейбол. През 1920 г. нови кейове в Санта Моника, Калифорния създадоха голяма пясъчна зона за удоволствие от обществеността, засаждайки семената за развитие на плажен волейбол в този регион. Първите постоянни мрежи започнаха да се появяват и хората скоро започнаха да играят игри за отдих на обществени места на плажа и в частни плажни клубове. Единадесет такива плажни клубове се появяват в района на Санта Моника, започвайки в края на 1922 г. Първите международни състезания са организирани през 1924 г.

Повечето от тези ранни мачове за плажен волейбол се играха с отбори от поне шест играчи на всяка страна, подобно на закрития волейбол. Концепцията за модерната двуметрова игра на плажен волейбол се приписва на Пол „Пабло“ Джонсън от атлетическия клуб в Санта Моника. През лятото на 1930 г., докато чакаше играчите да се покажат за шест мача в Санта Моника, Джонсън реши да се опита да играе само с четиримата присъстващи, формиращи два двуметрови отбора за първия записан плажен волейбол двойна игра. Играчите осъзнаха, че с по-малко играчи на игрището височината на по-високия играч може да бъде неутрализирана с по-къса скорост и контрол на топката. Популярността на играта на двама души се разпространява в други близки плажни клубове и евентуално в публичните съдилища. Макар че развлекателните игри продължават да се играят с повече играчи, най-широко разпространената версия на играта и единствената, която се оспорва на елитно ниво, има само двама играчи в отбор.

Популярността на плажния волейбол нараства в Съединените щати по време на Голямата депресия през 30-те години на миналия век, тъй като е била евтина дейност. Спортът също започна да се появява в Европа през това време. През 40-те години се играят двойки турнири на плажовете на Санта Моника за трофеи. През 1948 г. в Лос Анджелис, Калифорния се проведе първият турнир, който да предложи награда. Той връчи на най-добрите отбори пепси. През 60-те години в Санта Моника се прави опит за стартиране на професионална волейболна лига. Той се провали, но във Франция се проведе професионален турнир за 30 000 франка. През 50-те години на миналия век се проведе първият бразилски турнир по плажен волейбол, спонсориран от издателска компания за издания. Първият Манхатън Бийч Оупън се проведе през 1960 г., който се превърна в престиж, който в някои очи стана „Уимбълдън на плажен волейбол“.

Плажен волейболен мач между членовете на почивните дни на президента Хари С. Труман в Кий Уест, Флорида през 1950 г.

Междувременно плажен волейбол придоби популярност: през 60-те години „Бийтълс“ се опита да играе в Лос Анджелис и американският президент Джон Ф. Кенеди се срещна с мача. [12] През 1974 г. имаше закрит турнир: „Световното първенство по волейбол с двама мъже $ 1500.00“, което се играе пред 4000 ентусиасти по волейбол в спортната арена на Сан Диего. Фред Зуелих се изправи срещу Денис Хеър, за да победи Рон Вон Hagen и Мат Кеидж в мачовете на шампионата. Спонсорът беше Winston Cigarettes.Тогава Денис Хеър написа първата книга по темата за плажен волейбол: Изкуството плажен волейбол.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]