Донка Минкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Донка Минкова
българска и американска езиковедка
Родена
13 януари 1944 г. (79 г.)

Учила вСофийски университет
Научна дейност
ОбластФилология
Работила вСофийски университет
Калифорнийски университет, Лос Анджелис

Донка Любомирова Минкова (на английски: Donka Minkova) е българска и американска езиковедка, преподавателка по история на английския език. Професор в Калифорнийския университет. Тя е сред малкото специалисти в света по история на стихосложението в английския език.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в семейство на интелектуалци. Неин дядо е известният журналист и писател Петър Завоев. Тя завършва „Английска филология“ в Софийския университет, където следва като втора специалност „Немска филология“.

След като завършва, работи 3 години в английската редакция на Радио София до 1969 г. Преподавателка е в СУ (1970-1983), където защитава дисертация за научната степен кандидат на науките (днес доктор), там е асистент (1983-1989) и доцент (1989-1991). Със стипендия на Британския съвет преминава специализация в Единбург, Великобритания.

Заминава през 1983 г. за Съединените щати по обява за преподавател по история на английския език в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, Калифорния, където преподава и до днес в Департамента по английски език. Там е професор от 1992 г.[1]

Нейните научни интереси са в областта на историята и структурата на английския език. Има над 80 публикации. Участвала е в научни конференции, член е на редакционни колегии на научни издания.

На 30 май 2016 г. е удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.[2]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Имала е брак в България с 2 сина, развежда се преди заминаването си за САЩ през 1983 г. Нейният съпруг и професор в Калифорнийския университет Робърт Стокуел умира през 2012 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Кой кой е в България“, Книгоизд. къща „Труд“, С., 1998, стр. 461

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Minkova, Donka – професионална справка в сайта на Калифорнийския университет, Лос Анджелис