Караулите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дончови караули)
Караулите, снимани от Муратов връх. На заден план - вляво западната стена на връх Башлийски чукар. Вдясно - зъберите на връх Спанополски чукар. На преден план вдясно - равната част от главното било към Бъндеришка порта.

Караулите (известен още като Дончови караули), е скалист ръб в Пирин планина. Разположен е в северния пирински дял по главното било между върховете Бъндеришки чукар и Муратов връх. Името му е свързано с дейността на войводата Дончо Златков[1].

Северните склонове на Караулите са стръмни и скалисти, на места отвесни и силно насечени. Те са ограничени от два труднопроходими скални зъбера – в района на връх Спанополски чукар и близо до седловината Бъндеришка порта. Изгледът към назъбените северни склонове на Караулите от района на връх Тодорка и Бъндеришките езера е характерен и запомнящ се, оттам идва и името на скалния ръб.

Южните склонове на Караулите гледат към обширния и тревист циркус Голямо Спано поле. Те са тревисти, стръмни и насечени от множество каменисти улеи. В тази посока се открива гледка към близкостоящия връх Спанополски чукар.

През Караулите не минава маркирана туристическа пътека. Все пак преминаването оттам е възможно – има тясна утъпкана пътека, която на места се губи. Преминаването на първия и последния скалист зъбер от участъка е рисково и трябва да се прави с повишено внимание.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1995. ISBN 954-90006-1-3. с. 288.