Дороти и Вълшебникът в страната на Оз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Дороти и Вълшебникът в Страната на Оз“
„Dorothy and the Wizard in Oz“
Корица на първото издание
Корица на първото издание
Автор Лиман Франк Баум
Първо издание 1908 г.
САЩ
Оригинален език английски
Жанр детски роман
Дороти и Вълшебникът в страната на Оз в Общомедия

Дороти и Вълшебникът в Страната на Оз е четвъртата книга за Страната на Оз написана от Л. Франк Баум и илюстрирана от Джон Р. Нийл. Първият роман от поредицата, издаден на български език е Вълшебникът от Оз, следван от Вълшебникът от Оз. Страната на Оз и Озма от Оз. Четвъртата книга е публикувана на английски език на 18 юни 1908 г. и разказва за повторната среща на Дороти с фокусника от Вълшебникът от Оз. Книгата е написана малко след голямото земетресение в Сан Франциско от 1906 година и именно затова историята започва със земетресение в Калифорния. Дороти и нейните спътници са погълнати от пукнатина в земята и попадат в подземна кухина, откъдето започват техните приключения.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята започва с посещението на Дороти в Сан Франциско по пътя към дома. Тя се запознава със своя братовчед Зеб и заедно с него и котката Еврика децата пътуват към ранчото Хадсън в двуколка, теглена от впрегатния кон Джим. Докато пътуват по време на земетресение земята се отваря и всички попадат във вътрешността на планетата. По своя път обратно към повърхността на земята пътешествениците се срещат с добрия вълшебник, попадат в Зеленчуковото кралство, опознават Горголите и долината на Во, за да бъдат спасени от принцеса Озма и да попаднат в Страната на Оз.

Публикуване[редактиране | редактиране на кода]

След излизането на „Озма от Оз“ Баум посвещава много от своето време и енергия в писане на още книги за Страната на Оз. Първата книга от поредицата „Вълшебникът от Оз“ е в сферата на общественото достояние в САЩ от 1956 г., а тринадесетте следващи книги попадат в тази сфера през 1986 г. В оригинал четвъртата част е достъпна в Проект Гутенберг.[1]

Поредица[редактиране | редактиране на кода]

Авторът Л. Франк Баум казва, че книгите не спазват някаква последователност, а са написани само за радост на децата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]