Драматично-куклен театър „Васил Друмев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Драматично-куклен театър „Васил Друмев“
Shumen Theatre.jpg
Място Шумен, България
Страна България
Тематика драматично-куклен
Основаване 1921 г.
Директор Димитър Димитров
Адрес бул. „Славянски“ 72
Телефон +359 54 872 243
Сайт theatreshumen.com/links/

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ се намира в град Шумен. Наименуван е на известния български писател и драматург Васил Друмев, също политик (министър-председател) и духовник (Климент).

История[редактиране | редактиране на кода]

Шумен е град с богати театрални традиции. От тук води началото си летописът на българския театър с първото театрално представление, състояло се на 15 август 1856 г. – „Михал“ от Сава Доброплодни.[източник? (Поискан преди 152 дни)] От 01.01.2000 г. с ПМС № 204/ 11.11.1999 г. Драматичен театър – Шумен и Куклен театър „Патиланчо“ са обединени в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен. Театърът е държавен репертоарен.

Афишът на ДКТ“Васил Друмев“ включва заглавия от световната и българска драматургия, с приоритетно по традиция присъствие на заглавия от българската класическа и съвременна драматургия.[източник? (Поискан преди 152 дни)]

Театърът е съорганизатор и домакин на престижния, провеждащ се ежегодно Театрален фестивал „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“.

ДКТ ”В.Друмев“ поддържа творчески контакти и обмен с театри от чужбина. Екипът на Драматично-куклен театър е носител на редица отличия и награди от престижни международни и национални фестивали, между които и почетното отличие ”Златна книга“/ златна значка/ от Съвета на европейската научна и културна общност. Отличието се дава на театъра за Институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата.

В ДКТ „Васил Друмев“ Шумен функционира и театрална студия, чиито членове са млади хора с афинитет към театралното изкуство.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Изкуство“         Портал „Изкуство          Портал „Шумен“         Портал „Шумен          Портал „България“         Портал „България