Драматично-куклен театър „Васил Друмев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Драматично-куклен театър „Васил Друмев“
МястоШумен, България
СтранаБългария
Тематикадраматично-куклен
Основаване1921 г.
ДиректорДимитър Димитров
Адресбул. „Славянски“ 72
Телефон+359 54 872 243
Сайтtheatreshumen.com/links/
Карта

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ се намира в град Шумен. Наименуван е на известния български писател и драматург Васил Друмев, също политик (министър-председател) и духовник (Климент).

История[редактиране | редактиране на кода]

Шумен е град с богати театрални традиции. От тук води началото си летописът на българския театър с първото театрално представление, състояло се на 15 август 1856 г. в едно кафене – „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни.[1] От 1 януари.2000 г. с ПМС № 204 от 11 ноември 1999 г. Драматичен театър – Шумен и Куклен театър „Патиланчо“ са обединени в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен.[2] Театърът е държавен репертоарен.

Афишът на ДКТ „Васил Друмев“ включва заглавия от световната и българска драматургия, с приоритетно по традиция присъствие на заглавия от българската класическа и съвременна драматургия.[2]

Театърът е съорганизатор и домакин на престижния, провеждащ се ежегодно Театрален фестивал „Нова българска драма“.

ДКТ „В. Друмев“ поддържа творчески контакти и обмен с театри от чужбина. Екипът на Драматично-куклен театър е носител на редица отличия и награди от престижни международни и национални фестивали, между които и почетното отличие „Златна книга“ (златна значка) от Съвета на европейската научна и културна общност. Отличието се дава на театъра за Институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата.

В ДКТ „Васил Друмев“ Шумен функционира и театрална студия, чиито членове са млади хора с афинитет към театралното изкуство.

Държавен куклен театър – Шумен е удостоен с орден „Кирил и Методий“ – I степен.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]