Драматично-куклен театър „Васил Друмев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Драматично-куклен театър „Васил Друмев“
Shumen Theatre.jpg
Място Шумен, България
Страна България
Тематика драматично-куклен
Основаване 1921 г.
Директор Илия Раев
Адрес бул. „Славянски“ 72
Телефон +359 54 872 243
Сайт theatreshumen.com/links/

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ се намира в град Шумен. Наименуван е на известния български писател и драматург Васил Друмев, също политик (министър-председател) и духовник (Климент).

История[редактиране | редактиране на кода]

От 1 януари 2000 г. с ПМС № 204/11.11.1999 г. Драматичният театър и Куклен театър „Патиланчо“ са обединени в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. В театъра функционират 2 отдела – драматичен и куклен – с обща численост на персонала 85 души, от които 30 са творчески лица. Театърът е държавен репертоарен и е спечелил субсидия за периода 2003–2005 година. За 2005 година са реализирани над 300 представления, посетени от около 27 хиляди зрители и приходи от входни билети, надвишаващи 68 хил. лв.

Репертоарната политика на театъра по традиция е насочена към приоритетно присъствие на заглавия от българската класическа и съвременна драматургия. През май 2005 г. театърът е домакин на 14-о издание на Друмеви театрални празници „Нова българска драма“. Сред приоритетите на Министерство на културата фестивалът в Шумен е на второ място след Международния фестивал „Варненско лято“.

През 2004 и 2005 година театърът участва в 5 международни и национални театрални фестивала със свои представления, за които получава престижни награди.

На 1 март 2006 г. ДКТ „В. Друмев“ – Шумен реализира премиерата на спектакъла „Змей“ по П. Ю. Тодоров и Маргарит Минков – един от акцентите в Националните чествания „150 години български театър“ под патронажа на президента на Република България господин Георги Първанов.

През 2005 година театърът осъществява 6 премиерни заглавия – „Безумния Журден“ от Михаил Булгаков, „Пътник без багаж“ от Жан Аниу, „Опечалена фамилия“ от Бранислав Нушич, „Здравей, Холивуд!“ от Панчо Панчев и детските спектакли „Пепеляшка“ от Леонард Капон и „Дяволита Коледа“ от Симено Попова.

За изминалата 2005 година екипът е осъществил повече от 140 турнета в цялата страна със свои представления, между които и Националното турне на „Криворазбраната цивилизация“, посветено на 150 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ТЕАТЪР. Същото представление получава Награда „Икар“ за мъжка роля на Николай Урумов, както и Наградата на Шумен за цялостен спектакъл. По данни на Министерство на културата „Криворазбраната цивилизация“ се нарежда на 4 място сред най-касово играните спектакли в общата класация за страната.

С колективна Награда на Шумен е удостоен екипът на спектакъла „Вълци и овце“ от А. Н. Островски, а за същата постановка гост-режисьорът от Русия Борис Голубицкий получава индивидуалната Награда на Шумен. В периода 20–30 септември 2005 година театърът реализира успешно турне в Русия с гостувания на сцената на Държавния академичен театър „И. С. Тургенев“ – гр. Орел и на Двореца на културата на побратимения с Шумен гр. Подолск.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Изкуство“         Портал „Изкуство          Портал „Шумен“         Портал „Шумен          Портал „България“         Портал „България