Думбръвени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Думбръвени
Dumbrăveni
— село —
43.9405° с. ш. 27.9797° и. д.
Думбръвени
Страна Румъния
ОкръгКонстанца
ОбщинаДумбръвени
Площ52.40 km²
Надм. височина140 m
Население453 души (1 декември 2021 г.)
8,65 души/km²
Агломерация517 души
SIRUTA63161
Пощенски код907278
Телефонен код40 241
Часова зонаUTC+2:00
Официален сайтprimaria-dumbraveni.ro

Думбръвени (на румънски: Dumbrăveni) е село-център на най-слабо населената селска община в окръг Констанца в Северна Добруджа, Румъния.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото разположено само на 1 км от границата с България и на 70 км югозападно от окръжния център Констанца. Кметството включва две села:

  • Думбръвени (исторически наименования: Hairanchioi, на турски: Hayranköy);
  • Фурника (Şchender, историческо наименование: İskender);

В общината попада част от геоложкия и ботанически природен резерват Геоложки масив Кея.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Думбръвенски манастир[редактиране | редактиране на кода]

Местният манастир е посветен на Дева Мария и Св Емилиян от Дуросторум[1] и е под юрисдикцията на епархията в Томи. Манастирът е разположен на място с древна монашеска традиция, където е идентифицирана раннохристиянска обител от византийския период IV-VI век. Счита се за най-стария действащ манастир в Румъния. Освещаването на обновителните работи в молдовски архитектурен стил е проведено на 13 септември 2009. Думбравенският манастир пази мощи на Свети Константин и Елена, на Свети Антоний Нови (17 януари) и Света Петка Римлянка (26 юли), дарени от манастира Кика в Кипър през 2008 година.

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Общината има следната демографска структура:[2]

Етнически състав на кметство Думбръвени

  румънци (92.21%)
  татари (0.00%)
  неопределени (7.06%)
  други (0.72%)

Вероизповедания в кметство Думбръвени

  неопределени (7.06%)
  мюсюлмани (0.00%)
  други (0.36%)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Manastirea Dumbraveni
  2. Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune“. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat la 5 august 2013.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dumbrăveni, Constanța“ и страницата „Comuna Dumbrăveni, Constanța“ в Уикипедия на английски и румънски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.