Душан Ковачевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Душан Ковачевич
сръбски режисьор и драматург
Душан Ковачевич 
Роден: 12 юли 1948 г. (70 г.)

Душан Ковачевич (на сръбски: Душан Ковачевић) е сръбски драматург и режисьор, известен със своите театрални пиеси и сценарии за филми. Познат с написаните от него сценарии за филмите „Ъндърграунд“ (режисьор Емир Костурица, филма печели „Златна палма“ на Кинофестивала в Кан) и „Кой пее там“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 юли 1948 година в Мърченовац, община Шабац, тогава СФРЮ. Завършва гимназия в град Нови Сад. През 1973 година получава степен бакалавър по драматургия в Белградския университет. През 1974 година, в течение на пет години, Ковачевич работи като драматург в белградската телевизия. През 1998 година става художествен ръководител на театър „Звездара“. В началото на 2003 година снима своя първи филм „Професионалист“ (Профессионал).

Творчеството на Ковачевич е известно и популярно в Сърбия. Негови пиеси са преведени на 17 езика, но неговите работи не са превеждани на английски език до средата на 90-те години на ХХ век. Една от неговите пиеси - „Балкански шпионин“, е поставена на сцена в Пекин, по време на протестите на площад „Тиенанмън“, но е забранена от властите.

Душан Ковачевич е член на Сръбската академия на науките и изкуствата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]